СБУ має дані, що Без'язиков вербував інших полонених для терористів

СБУ має дані, що Без'язиков вербував інших полонених для терористів

Укрінформ
Свідчення, що полковник Іван Без’язиков, якого 12 грудня затримали за підозрою у співпраці з «ДНР», перебуваючи у полоні, намагався схилити інших українських військових перейти на бік терористичної організації, дали й колишні полонені.

Про це 13 грудня під час брифінгу повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук, зачитавши витяги з матеріалів допитів колишніх полонених у контексті їхніх свідчень про полковника Без'язикова.

«Без’язиков спільно з іншим представником російської розвідки намагалися схилити мене на перехід на сторону «ДНР». При цьому Без’язиков запропонував посаду заступника командира загону. Під час бесіди Без’язиков поводився вільно, підтримуючи розмову із вказаним співробітником російської розвідки. Був одягнений у військову форму РФ і мав при собі зброю, автоматичний пістолет Стєчкіна», - йдеться в одному зі свідчень.

Інша людина говорить про те, що Без'язиков мав позивний у російських спецслужб.

За словами Ткачука, СБУ тривалий час збирала докази у цій справі. Наявні матеріали дають відомству підстави наразі стверджувати, що полковник Без’язиков справді співпрацював із російськими спецслужбами.

«Крім того, нам стало цікаво, чим же він буде займатися після звільнення з полону на українській території. Була отримана і ця інформація. Він перебував безпосередньо на зв’язку у керівництва розвідувального управління «республіканської гвардії ДНР», неодноразово виїжджав до Ростова-на-Дону, де проводив додаткові зустрічі з кураторами вищої ланки російських спецслужб. Ще під час перебування у полоні, коли нами проводилися активні дії щодо його звільнення, десь приблизно на півроку пан Без’язиков зник. Хлопці, які були звільнені з полону, припинили говорити про те, що він знаходиться десь у камері. Тобто ця людина десь на півроку зникла з інформаційного поля і займалася, очевидно, іншими справами», – додав Ткачук.

Водночас у СБУ повідомляють, що Без’язиков намагався не за своїм фахом влаштуватися до іншого військового закладу, де у закритому доступі циркулювала інформація, що могла бути важливою для російських спецслужб.

Як повідомляв Укрінформ, полковника Збройних Сил України Івана Без'язикова, влітку цього року звільненого з полону бойовиків, затримали за підозрою у співпраці з терористичною організацією «ДНР». Сьогодні суд має обрати йому міру запобіжного заходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-