Профспілки озвучили вимоги до уряду і погрожують масовими страйками

Профспілки озвучили вимоги до уряду і погрожують масовими страйками

Фото
Укрінформ
Мітингувальники від профспілок України, які сьогодні прийшли під стіни Верховної Ради, попереджають уряд, що в разі невиконання їх вимог не обмежаться лише акціями протесту.  

Про це сказав голова ФПУ Григорій Осовий, повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

"Президія Федерації профспілок прийняла рішення продовжувати масові заходи протесту. Ми отримали легалізацію, як Федерація профспілок, передстрайковий стан, і якщо наші вимоги не будуть виконані ми підемо на радикальні кроки", - сказав Осовий.

Він також повідомив, що вчора представники основних груп мітингувальників повинні були зустрітися зі спікером парламенту Андрієм Парубієм та головами фракцій, щоб офіційно передати їм свої вимоги.

Зокрема, серед вимог мітингувальників є 10 пунктів змін, що мають бути прийняті Верховною Радою і урядом України:

1. Встановити з 1 січня 2017 року мінімальну заробітну плату на рівні реального прожиткового мінімуму, розрахованого на базі оновленого «споживчого кошика» - 3200 грн, забезпечити відповідні видатки у Державному бюджеті-2017. Вжити конкретні дії для розвитку ефективного, конкурентоспроможного національного виробництва. Зменшити податкове навантаження для малого та середнього підприємництва з метою його збереження.

2. Знизити ціну на природний газ, тарифи на житлово-комунальні послуги до економічно обгрунтованого рівня з урахуванням платоспроможності громадян, забезпечити прозорість і контроль за ціноутворенням.

3. При реформуванні оплати праці забезпечити справедливий розподіл результатів праці, запровадити галузеві стандарти оплати праці, дотримання конвенцій МОП, Європейської соціальної хартії. Вилучити із законопроекту №5130 норми щодо звуження гарантій оплати праці, стипендіального і пенсійного забезпечення, втручання в автономне право сторін визначати умови оплати праці.

4. Забезпечити в Держбюджеті-2017 кошти для встановлення І тарифного розряду ЄТС у розмірі, що перевищує розмір мінімальної заробітної плати та відповідне фінансування праці 3 млн працівників бюджетної сфери.

5. Не допустити руйнування системи стипендіального забезпечення – надавати стипендію кожному встигаючому студенту.

6. Для ліквідації заборгованості із заробітної плати невідкладно ухвалити законодавчі акти, спрямовані на посилення захисту економічних прав працівників, заснування спеціальної «гарантійної установи виплати боргів», відповідно до європейської практики і конвенцій МОП.

7. Повернути до 1 січня 2017 року десяткам тисяч працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, безпідставно скасоване право на достроковий вихід на пенсію.

8. Забезпечити у 2017 році підвищення мінімальної пенсії з урахуванням фактичного прожиткового мінімуму, провести осучаснення раніше призначених пенсій, скасувати існуючі обмеження на їх виплату для осіб, які продовжують працювати.

9. Повернути у 2017 році працівникам право на санаторно-курортне лікування та дитяче оздоровлення за рахунок коштів соцстрахування. Ухвалити на поточній сесії законопроект № 2245.

10. Не допустити руйнації і комерціалізації охорони здоров'я, закриття закладів та звільнення працівників, порушення конституційного права громадян на доступну медичну допомогу.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер члени профспілкових організацій пройшли організованою колоною від Кабінету міністрів до парламенту, щоб висловити народним депутатам свою позицію напередодні ухвалення Держбюджету на 2017 рік. 

Фото: fpsu.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-