Українці й поляки у Варшаві вшанували пам’ять жертв голодоморів

Українці й поляки у Варшаві вшанували пам’ять жертв голодоморів

Фото
Укрінформ
У Варшаві на Вольському кладовищі біля пам’ятникам жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років в суботу вшановано пам'ять жертв голодоморів в Україні першої половини минулого століття.

У церемонії вшанування взяли участь представники української громади Польщі, українські дипломати, поляки, представники ЗМІ, інформує кореспондент Укрінформу в РП.

“В цьому році ці поминальні заходи проходять під лозунгом “Голодомор не зламав”. Він не зламав дух, не зламав віру, не зламав пам’ять українців про ті страшні події. Хоча, були спроби в 20-ті, 30-ті і 40-ві роки приховати інформацію про те, що відбувалося, знищити і зламати український народ, але цього не вдалося зробити. І це в черговий раз підтверджує те, що нас не зламати”,- заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Він попросив усіх запалити о 16-й годині свічки, аби згадати жертви, а людям, які бачитимуть у вікнах вогники свічок, розповісти про цю страшну трагедію, яка спіткала український народ.

Дещиця зазначив, що пам'ять про жертви голодоморів вшановується не лише у Варшаві, але й у багатьох польських містах, а у місті Кошалін на північному заході Польщі відбудеться великий концерт-реквієм за участю чоловічого хору “Журавлі” й української оперної співачки Ольги Пасічник.

Представник Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Юрій Рейт зазначив, що вшанування жертв голодоморів в Україні сьогодні відбувається в 32-х країнах світу, чого ще донедавна не було.

“Сьогодні якщо подумати, що за годину тоді гинули тисячі – це неймовірно страшні втрати народу”,- підкреслив Рейт.

Важливим на сьогодні він назвав піклування про пам'ять народу і передачу знань й інформації про ці трагічні події наймолодшим.

Священик православної церкви отець Мар’ян прочитав молитву у пам'ять про жертви голодоморів.

Як відомо, 26 листопада в Україні відзначається День пам'яті жертв голодоморів - 1921-1922; 1932-1933; 1946-1947 років.

Згідно з соціологічними дослідженнями 2015 року, 81 відсоток українців вважають Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Голодомор 1932-1933 років - одна з найбільших катастроф в історії європейського людства. Сталінська система навмисне застосувала голод як зброю масового знищення, намагаючись подолати опір колективізації. Істориками доведено, що це був штучно організований голод, оскільки запаси продовольства навмисне вилучалися у селянства.

Фото: Юрій Банахевич/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-