Утеплені будинки отримують вдвічі менші платіжки - держагентство

Утеплені будинки отримують вдвічі менші платіжки - держагентство

Укрінформ
Комунальні платіжки енергомодернізованих ОСББ за тепло на сьогодні як правило вдвічі менші, ніж у решти не термомодернізованих будинків.

Про це заявили в Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України.

"ОСББ демонструють сьогодні чи не найяскравіші приклади скорочення споживання енергії та рахунків для мешканців. Їхні комунальні платіжки за тепло вдвічі менші, за такі ж квадратні метри у сусідніх не термомодернізованих будинках", - наголосили у Держагентстві.

"Скористалися (енергомодернізовані ОСББ - ред.) урядовою програмою з енергозбереження, так званими "теплими кредитами", отримали підтримку місцевих програм енергоефективності та зуміли перетворити свої проблемні будинки на житло з комфортними умовами проживання та низькими платіжками за комунальні послуги", - уточнили в Держенергоефективності.

Як приклад наводиться ОСББ «Альма-Центр» (Харків). 

"При загальноміському тарифі 15 гривень за квадратний метр опалювальної площі, мешканцям цього будинку два опалювальні тижні жовтня коштували всього 2,50 грн/м кв. Відповідно, однокімнатна квартира площею 40 м кв. сплатила рахунок за тепло у сумі 100 гривень, двокімнатна (50 м кв.) – 125 грн, трикімнатна (56 м кв.) – 140 грн", - зазначили в Держенергоефективності.

У Львові мешканці енергомодернізованого будинку в ОСББ «Берегиня», без індивідуального теплового пункту з централізованим опаленням, за квадратний метр опалювальної площі у жовтні платять 6,45 грн. Опалення двокімнатної квартири (50 м кв.), відповідно, коштувало 322 грн, трикімнатної (70,4 м кв.) – 454 грн, чотирикімнатної (100 м кв) – 645 грн. Львів’яни із сусідніх не утеплених будинків повинні сплатити удвічі більше - 11,12 грн за квадратний метр опалювальної площі.

Як приклад господарського ставлення наводиться також Луцьке ОСББ «Біном». Тариф на опалення у жовтні для мешканців цього будинку становив 5,97 грн за м. кв. Тож, мешканці однокімнатної квартири (30 м кв.) у Луцьку, отримали жовтневу платіжку за опалення на суму 179 грн, двокімнатної (54 м кв) – 322 грн, трикімнатної (68 м.кв) – 406 грн. Сусіди, які не подбали про термомодернізацію житла, за цей же період за тепло повинні сплатити 16,97 грн за м кв.

У столичному ОСББ «Автотранспортник 2» метр квадратний опалювальної площі коштував мешканцям цього будинку 6,85 грн. Жовтневий рахунок за тепло однокімнатної квартири (31,2 м кв.) в цьому будинку обійшовся у 207 грн, двокімнатної (45,7 м кв.) – 297 грн, трикімнатної (60,4 м кв.) – 391 грн. Ціна опалення квадратного метру у столичних будинках без утеплення та індивідуального теплового пункту, що дозволяє регулювати подачу тепла, - 32,97 грн, порівнюють у відомстві.

"З наведених даних чітко видно, що ОСББ, яке провело комплексну термомодернізацію свого будинку – утеплило стіни, встановило індивідуальний тепловий пункт та погодні регулятори, і принаймні загальнобудинковий тепловий лічильник, здатне значно – в рази - скоротити споживання, а головне вплинути на цифри в комунальних платіжках", - зазначили у Держенергоефективності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-