Діти мають право на особливий захист - Урядовий контактний центр

Діти мають право на особливий захист - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Організація Об’єднаних Націй у Всесвітній декларації прав людини проголосила, що діти мають право на особливий захист, турботу і допомогу.

Законодавство України також гарантує дитині певні права та свободи, що підтверджується такими документами, як Конституція України; Довгострокова програма поліпшення становища жінок, сім’ї, охорони материнства і дитинства; Концепція державної сімейної політики; Закон України «Про попередження насильства в сім’ї»; Закон України «Про охорону дитинства», Сімейний кодекс  тощо.

Зокрема, Закон «Про охорону дитинства», визначає піклування про дітей «як стратегічний загальнонаціональний пріоритет і з метою забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, всебічний розвиток та виховання в сімейному оточенні встановлює основні засади державної політики у цій сфері, що ґрунтуються на забезпеченні найкращих інтересів дитини».

Саме сім’я є первинним та основним виховним середовищем дитини, де формується система цінностей та норм поведінки, де дитина вчиться бути відповідальною особистістю та громадянином.

На початку поточного року Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми». Цей документ спрямований на удосконалення системи забезпечення прав дітей в Україні шляхом захисту прав дитини за місцем її проживання, підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, постраждали внаслідок воєнних дій чи збройних конфліктів.

До речі, цим законом забороняється участь та використання дітей у воєнних діях і збройних конфліктах, включаючи вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання з метою використання у збройних конфліктах інших держав або насильницьких діях, спрямованих на повалення державної влади чи порушення територіальної цілісності.

Окрім того, визначено й обов'язок держави щодо відселення дітей, які опинилися чи можуть опинитися у зоні воєнних дій або збройних конфліктів, до безпечних районів; якщо дитина з певних причин залишилась без догляду батьків, держава має здійснювати пошук членів її сім'ї з метою возз’єднання з рідними. Також держава повинна здійснювати розшук та повернення в Україну усіх дітей, які були незаконно вивезені за її межі.

Удосконалено, зокрема, процедуру реєстрації дітей, які є внутрішньо переміщеними особами. Чітко прописано процедуру реєстрації дітей віком до 14 років, що переїхали з тимчасово окупованих територій без супроводу батьків, а щодо дітей віком старше 14 років, то вони тепер матимуть можливість самостійно зареєструватись в органах соціального захисту.

Цим законом вносяться зміни і до Сімейного кодексу щодо розвитку нової форми сімейного виховання дітей – це «сімейний патронат», що дозволить уникнути негативного для дитини досвіду інтернатного виховання та забезпечить її тимчасове проживання в умовах, максимально наближених до сімейних.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку року на урядову «гарячу лінію» надійшло близько 4 000 звернень щодо забезпечення дотримання прав дітей.

Заявники скаржилися на невиконання батьківських обов'язків, просили допомогти врегулювати суперечки між батьками або їхніми родичами щодо виховання дітей, вимагали позбавлення батьківських прав, зверталися з проханням посприяти в усиновленні та встановленні опіки, поверненню дитини батькам тощо. Окрема частина звернень стосувалася охорони здоров’я дітей, адже здоров’я дітей та підлітків – основа здоров’я нації. Передусім від нього залежить майбутнє держави, її трудовий та інтелектуальний потенціал. Найбільше заявники турбувалися з приводу щеплення дітей із порушенням Календаря профілактичних щеплень через відсутність вакцин.

Так, заявниця з Житомирщини зателефонувала на урядову «гарячу лінію» та поскаржилася з приводу відсутності вакцин для профілактики туберкульозу (БЦЖ) та поліомієліту, необхідних відповідно до Календаря профілактичних щеплень в Україні. Жінка просила сприяння у забезпеченні Баранівської ЦРЛ Житомирської області необхідними вакцинами та проведенні щеплень її дитині. Невдовзі Баранівською райдержадміністрацією громадянці було рекомендовано звернутися в дитячу консультацію Баранівського центру первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) для отримання необхідних профілактичних щеплень для її дитини.

Система заходів щодо охорони дитинства в Україні включає й належне виконання обов'язків батьків щодо виховання та розвитку дитини. На жаль, деякі з них частково або й зовсім не приділяють уваги своїм неповнолітнім дітям, тим самим порушуючи подальше становлення та розвиток дитини у суспільстві. Крім того, вони порушують і норми чинного законодавства, які висвітлені у ст. 150 Сімейного кодексу України, де батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Громадянка з Чернігівщини звернулася на урядову «гарячу лінію» за сприянням у поверненні їй дітей чотирирічного і трирічного віку. Жінка повідомила, що малюки знаходяться у медичному закладі Чернігівської області на вимогу працівників місцевої служби у справах дітей після встановлення ними факту перебування малолітніх у помешканні без нагляду матері. Так, в.о. голови Бобровицької райдержадміністрації повідомив громадянці, що з метою захисту інтересів малолітніх дітей їх було доставлено до дитячого відділення Бобровицької центральної районної лікарні для здійснення медичного обстеження та отримання висновку про стан здоров'я малолітніх. Після проведеної роз'яснювальної бесіди з матір’ю двох неповнолітніх дітей було  повернуто у сім’ю. Крім того, ця родина надалі перебуватиме під постійним контролем районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, а також служби у справах дітей.

Житель Миколаївщини зателефонував на урядову «гарячу лінію» з проханням позбавити материнських прав його сестру, яка, на його думку, не виконує свої батьківські обов'язки, а отриману грошову допомогу при народженні дитини витрачає на алкогольні напої. Чоловік також просив надати роз'яснення щодо можливого всиновлення ним своїх племінників. Службою у справах дітей Миколаївської облдержадміністрації громадянина повідомлено, що після проведеної перевірки фактів порушення прав та інтересів малолітніх дітей не виявлено. Питання умов проживання та виховання малолітніх дітей в зазначеній сім’ї перебуває на контролі служби у справах дітей Баштанської райдержадміністрації, районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, громадської інспекції у справах дітей при виконкомі Привільненської сільської ради.

За період з 14 по 20 жовтня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 191 тисяча 294 дзвінки, а також 1135 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати своєчасну відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і з телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-