Влада закликає жителів Донбасу і Криму скаржитися на РФ до Євросуду

Влада закликає жителів Донбасу і Криму скаржитися на РФ до Євросуду

Укрінформ
Громадяни України мають змогу звернутися для захисту своїх прав, порушених у зв'язку з агресією Росії на сході України, до Європейського суду з прав людини.

Про це йдеться у зверненні Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, оприлюдненому на Урядовому порталі.

"Втрата майна, необхідність залишати власні домівки, розірвання зв'язків з родиною, незаконні затримання, насильницькі зникнення, посягання на честь і гідність, порушення права на вільне пересування, утиски з боку незаконних угрупувань - усі проблеми, пов'язані з конфліктом на Сході України і в Криму, можуть бути оскаржені в цій регіональній інстанції", - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що визначення держави, відповідальної за порушення прав людини в ситуації збройного конфлікту, є далеко не новим для Європейського суду. Конфлікти у таких державах, як Кіпр, Грузія, а також у Придністров'ї та Нагорному Карабаху провокували жителів подавати скарги до ЄСПЛ, де з’ясовувалось, яка саме держава є відповідачем у справі та має відшкодовувати моральні й матеріальні збитки. 

Зокрема, ситуацією, подібною до тієї, що склалася в Україні, є збройний конфлікт на території Молдови, зауважили у міністерстві. У своєму пілотному рішенні у цій категорії справ  ЄСПЛ постановив, що РФ сприяла створенню сепаратистського режиму в регіоні Придністров’я в 1991-1992 роках як військовими, так і політичними засобами та здійснює над Придністровською молдавською республікою («ПМР») ефективний контроль. В останньому «придністровському» рішенні від 30 серпня 2016 року ЄСПЛ постановив, що в силу триваючої військової, економічної та політичної підтримки «ПМР», яка б не змогла вижити без Російської Федерації, відповідальність РФ згідно з Конвенцією про захист прав людини та її основних свобод буде автоматичною щодо порушень будь-яких прав заявників у даній справі. Застосування «автоматичної відповідальності РФ» за порушення прав людини в Придністров’ї буде використовуватися і в наступних справах.

"Кожен українець, який постраждав через агресію Російської Федерації, має право на відшкодування збитків державою-окупантом, відповідальною за їх завдання", - наголосили у міністерстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-