Радником Супрун став відомий волонтер Друзенко

Радником Супрун став відомий волонтер Друзенко

Ексклюзив
Укрінформ
Радником в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун став відомий волонтер, співзасновник та президент Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Пирогова (ПДМШ) Геннадій Друзенко.

Про це він повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Так, призначений радником, на громадських засадах", - сказав Друзенко.

Призначення відбулося минулого тижня.  Друзенко буде займатися розвитком мобільної медицини із застосуванням сучасних технологій.

"Ми (Перший добровольчий мобільний шпиталь - ред.) давно співпрацювали з ГО "Захист патріотів" (Уляна Супрун є засновником цієї громадської організації - ред.), я знаю Уляну Супрун ще з часів початку війни. І відповідно статус радника на громадських засадах дає можливість не просто максимально зробити швидкою, оперативною та ефективною співпрацю МОЗ та ПДМШ, а також давати наші наробки, наш досвід для створення безпосередньо МОЗівських структур швидкого реагування. Є ідея зараз створити мобільний госпіталь МОЗ України", - сказав Друзенко.

За його словами, подібні структури існують в багатьох країнах світу. В Україні створення такої мобільної структури дозволить швидко і оперативно реагувати на медичні проблеми в регіонах із застосуванням сучасних можливостей медицини, сучасного мобільного обладнання, телемедицини.

"Ситуація з охороною здоров'я не менш кепська в мирних регіонах, ніж на сході, якщо ми приберемо бойову травму. Будемо розвивати напрям мобільної медицини із застосуванням сучасних технологій, що дозволить ефективно і набагато дешевше реагувати на виклики сьогодення і на сході, і на заході, і на півночі України. На сьогодні не потрібно везти професора із Києва, наприклад, в Попаснянський район. Достатньо зробити на місці аналізи і діагностику, передати по інтернету в Київ і отримати висококваліфіковану консультацію", - сказав Друзенко.

Він повідомив, що вже на цьому тижні відбудеться зустріч з командою Уляни Супрун, на якій буде обговорюватися це та інші питання.

Друзенко також повідомив, що ПДМШ продовжує надавати медичну допомогу в зоні АТО.

"Точилася доволі тривала дискусія, як залучати  цивільних медиків до роботи у військових частинах. Лікар не може працювати автономно. Щоб бути інтегрованим в систему безпосередньої дислокації збройних підрозділів, він повинен мати дозвіл. Зараз вийшов абсолютно офіційний механизм залучення. На сьогодні це питання унормоване на найвищому рівні, була доповідь Муженка (начальник Генштабу ЗСУ - ред.) Полтораку (міністр оборони України - ред.). Полторак затвердив цю доповідь. У мене є офіційна відповідь про механізм (залучення лікарів - ред.) і тому ми те, що хотіли на рівні політичного  рішення, вирішили. Ми не припиняємо своєї роботи", - сказав Друзенко.

За його словами, наразі лікарі ПДМШ працюють в Попасній, Новоайдарівському районі, а також в 30-й окремій бригаді.

Як повідомляв Укрінформ, 25 липня 2016 року  Друзенко заявив про призупинення співпраці з медичною службою ЗСУ та роботи в зоні АТО через невизначеність статусу лікарів-добровольців, які надавали медичну допомогу на передовій.

Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова розпочав свою діяльність у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України, Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних сил України за підтримки Ради національної безпеки та оборони України. До його складу входять медики, які на добровільних засадах вирушають у відрядження до зони АТО, щоб працювати на передовій та в місцевих лікарнях.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-