Мобільний шпиталь імені Пирогова відкликає своїх з передової

Мобільний шпиталь імені Пирогова відкликає своїх з передової

Укрінформ
Медики з Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова тимчасово припиняють співпрацю із Збройними силами України.

Про це у понеділок на прес-конференції заявив співзасновник та керівник ПДМШ ім. М.Пирогова Геннадій Друзенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми тимчасово припиняємо співпрацю з медичною службою ЗСУ. Ми вивели (із зони АТО - ред.) наших людей по двох причинах. Перша - щоб уникнути запитань, а на якій підставі ви там були; друга - ці люди заслужили такий же статус, як і військові. Наші лікарі не мають право на статус учасника бойових дій, але мають право на статус учасника війни», - сказав Друзенко.

За його словами, батальйон ім. Пирогова завжди намагався працювати в правовому полі. 

«У нас є чотиристоронній меморандум за підписом міністра охорони здоров'я, начальника Генерального штабу та Головнокомандувача ЗС України, де чітко обумовлені обов'язки сторін. Одним із таких обов'язків єлегалізація наших медиків на сході. Це накази про залучення до проведення антитерористичної операції. Потім герої приходять в прокуратуру і дають покази, що вони там робили», - зазначив він.

За словами Друзенка, рішення вивести медиків із зони АТО було ухвалене після того, як керівництво АТО та СБУ не змогли домовитися про офіційний статус добровольців.

«Накази про залучення до проведення антитерористичної операції мають право видавати дві особи. Перша - це керівник АТЦ при СБУ генерал Маліков, а друга людина - це керівник АТО генерал-лейтенант Бессараб. Всі були за те, щоб все було легально, але з травня цього року триває переписка між штабом АТО та СБУ. Але результатів немає ніяких», - сказав співзасновник батальйону.

Друзенко наголосив, що медики-добровольці будуть працювати в цивільних лікарнях на сході країни, але поки не врегулюють юридичні питання, на передову не поїдуть.

«Ми залишаємося на сході у цивільних лікарнях, надаємо допомогу як військовим, так і цивільним. Але ми не будемо в частинах ЗСУ, поки керівництво ЗСУ не видасть наказ по тих особах, які підставили плече нашим збройним силам», - зазначив Друзенко.

Медик-доброволець також зауважив, що за даними Генерального штабу на сьогоднішній день «брак медиків у збройних силах - 45%, а після того, як закінчиться п'ята хвиля демобілізації, він сягне 60%».

Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова розпочав свою діяльність у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України, Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України за підтримки Ради національної безпеки та оборони України. До його складу входять медики, які на добровільних засадах вирушають у відрядження до зони АТО, щоб працювати на передовій та в місцевих лікарнях. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-