Публіцистка, яка писала про чеченських сепаратистів, втекла з Росії

Публіцистка, яка писала про чеченських сепаратистів, втекла з Росії

Укрінформ
Незряча російська публіцистка Світлана Сінькова, проти якої ФСБ порушила справу за статтею "публічні заклики до тероризму або його публічне виправдання", втекла до Фінляндії.

Про це повідомляє портал Грани.ру з посиланням на політемігранта Сергія Крюкова, щодо якого порушили справу за репости статей Сінькової.

Публіцистка Сінькова, мешканка міста Усольє-Сибірське Іркутської області, втекла до Фінляндії від переслідувань ФСБ. У середу Сінькова прибула через Україну в аеропорт Гельсінкі і там попросила політичного притулку. У четвер її направили в табір біженців. Допомогу публіцистці надало київське відділення Міжнародного комітету захисту Бориса Стомахіна.

Незряча Світлана Сінькова стала в Росії фігуранткою кримінальної справи про виправдання тероризму за статті про чеченських бойовиків. Сінькова під псевдонімом Людмила Іванова публікувала на сайті Chechenews.com статті, в яких різко критикувала імперську політику Росії на Північному Кавказі. За одну з них "Амір Магас: я чистий перед людьми і Богом" проти неї ФСБ порушила справу за статтею "публічні заклики до тероризму або його публічне виправдання". Покарання за цією статтею передбачає до п'яти, а при наявності ознаки "з використанням ЗМІ" - до семи років колонії.

20 червня в Іркутську Сінькова повинна була пройти психіатричну експертизу. Побоюючись, що її відправлять на примусове лікування, Сінькова виїхала з Росії в Україну.

Сіньковій 41 рік. У своєму будинку в Усольє-Сибірському публіцистка створила музей антикваріату. У зв'язку зі створенням цього музею вона стала одним з героїв сюжету про сліпих, підготовленого телеканалом "Росія-1" у листопаді 2014 року.

У 2014 році передруку в особистому блозі "Росія - тюрма народів" п'яти статей Сінькової (Іванової) склали два епізоди у справі Сергія Крюкова, який став політемігрантом раніше. За ці репости йому інкримінували частину 1 статті 205.2 і частину 1 статті 282 КК (розпалювання ненависті або ворожнечі). Йшлося про статті "Світлої пам'яті Шаміля Басаєва" (з роликом "Військовий амір Кавказу"), "Побачити Кавказ вільним", "В пам'ять про Аслана Масхадова", "Російські окупанти ненавидять пригноблені народи" і "Погляд на росіян зсередини".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-