Порошенко висловив співчуття рідним та близьким Дмитра Гнатюка

Порошенко висловив співчуття рідним та близьким Дмитра Гнатюка

Укрінформ
Президент Петро Порошенко висловив співчуття рідним, близьким, колегам та всім шанувальникам видатного оперного співака, Героя України Дмитра Гнатюка у зв'язку із його смертю.

"Україна понесла непоправну втрату – відійшов у вічність видатний митець епохи, геніальний співак, великий громадянин. Ми втратили митця, який збагатив національну і світову культуру, творчість якого наповнювала нас гордістю за рідну землю та свій народ", - йдеться у співчутті Глави держави.

В українській культурі навічно залишаться його мистецький доробок і унікальний голос, залишаться учні, які продовжать його справу, наголосив Президент.

"Сумую разом з мільйонами шанувальників неперевершеної творчості великого майстра. Світла пам’ять про прекрасну людину та великого патріота України назавжди залишиться у наших серцях", - зазначив Президент.

29 квітня на 92-ому році пішов із життя видатний український оперний співак, режисер, педагог, народний артист України, народний артист СРСР, Герой України Дмитро Михайлович Гнатюк.

Дмитро Гнатюк також - лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка та інших державних премій, він віддав оперному мистецтву понад 60 років.

У Національній опері України ім. Т.Г. Шевченка Дмитро Гнатюк працював з 1951 року. Як співак на київській оперній сцені створив цілу галерею яскравих колоритних образів, серед яких Остап, Микола, Еней («Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда» М. Лисенка), князь Ігор, Алєко, Демон - в однойменних операх О. Бородіна, С. Рахманінова, А. Рубінштейна, - Онєгін, Єлецький, Томський, Мазепа («Євгеній Онєгін», «Пікова дама», «Мазепа» П. Чайковського), Ескамільо («Кармен» Ж. Бізе), Амонасро, Яго, Ріголетто, Ді Луна («Аїда», «Отелло», «Ріголетто», «Трубадур» Дж. Верді), Фігаро («Севільський цирульник» Дж. Россіні) та інші.

У 1975 році дебютував на сцені Національної опери як режисер, поставивши оперу «Князь Ігор» О. Бородіна. З 1988 р. по 2011 р. - головний режисер Національної опери України, з 2011 - режисер. Здійснив постановки опер «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка» М.Лисенка, «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, «Пікова дама», «Мазепа» П. Чайковського, «Сорочинський ярмарок» М. Мусоргського, «Тоска» Дж. Пуччіні, «Севільський цирульник» Дж. Россіні, «Травіата», «Аїда» Дж. Верді, «Війна і мир» С. Прокоф'єва та інші.

Дмитро Гнатюк - один із найвидатніших виконавців української пісні. Його гастролі в США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Франції, Англії та інших країнах дали змогу світові оознайомитися з неповторною музичною культурою України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-