Помер видатний співак Дмитро Гнатюк

Помер видатний співак Дмитро Гнатюк

Укрінформ
Помер видатний оперний співак Дмитро Гнатюк. Прощання з Маестро відбудеться 4 травня в Національній опері.

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі театру.

"29 квітня на 92-ому році - він народився 28 березня 1925 року - пішов з життя видатний український оперний співак, режисер, педагог, народний артист України, народний артист СРСР, Герой України Дмитро Михайлович Гнатюк. Прощання з Маестро відбудеться 4 травня з 11 до 13 години у приміщенні Національної опери, де пройшли кращі творчі роки його життя, де він співав кращі свої партії, здійснив кращі свої постановки", - сказали в театрі.

У прес-службі зазначили, що Дмитро Михайлович "до останнього часу був у строю", давав коментарі та інтерв'ю.

"Дотепер у театрі йде "Аїда" в його постановці як режисера. І він практично на всіх виставах "Аїди" або інших знакових операх був присутній", - підкреслила керівник прес-служби.  

Дмитро Гнатюк також є лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка та інших державних премій, він віддав оперному мистецтву понад 60 років.

У Національній опері України ім. Т. Г. Шевченка Дмитро Гнатюк працював з 1951 року. Як співак на київській оперній сцені створив цілу галерею яскравих колоритних образів, серед яких Остап, Микола, Еней («Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда» М. Лисенка), князь Ігор, Алєко, Демон - в однойменних операх О. Бородіна, С. Рахманінова, А. Рубінштейна, Онєгін, Єлецький, Томський, Мазепа («Євгеній Онєгін», «Пікова дама», «Мазепа» П. Чайковського), Ескамільо («Кармен» Ж. Бізе), Амонасро, Яго, Ріголетто, Ді Луна («Аїда», «Отелло», «Ріголетто», «Трубадур» Дж. Верді), Фігаро («Севільський цирульник» Дж. Россіні) та інші.

У 1975 році дебютував на сцені Національної опери як режисер, поставивши оперу «Князь Ігор» О. Бородіна. З 1988 р. по 2011 р. - головний режисер Національної опери України, з 2011 - режисер. Здійснив постановки опер «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка» М.Лисенка, «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, «Пікова дама», «Мазепа» П. Чайковського, «Сорочинський ярмарок» М. Мусоргського, «Тоска» Дж. Пуччіні, «Севільський цирульник» Дж. Россіні, «Травіата», «Аїда» Дж. Верді, «Війна і мир» С. Прокоф’єва та інші.

Дмитро Гнатюк – один з найвидатніших виконавців української пісні. Його гастролі в США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Франції, Англії та інших країнах дали змогу світові ознайомитися з неповторною музичною культурою України.

Перше фото: day.kyiv.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-