Кіровоградська академія випускає пілотів, які не бачили неба - звіт

Кіровоградська академія випускає пілотів, які не бачили неба - звіт

Укрінформ
Кіровоградська льотна академія Національного авіаційного університету (НАУ), окрім неефективного використання державних коштів, випускає пілотів без жодної хвилини нальоту. Принаймні, це стосується 21 зі 131 випускника 2013-2015 років денної форми навчання за держзамовленням за спеціальністю "Льотна експлуатація повітряних суден".

Про це свідчить звіт Рахункової палати України про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих цьому єдиному в Україні закладу, що здійснює підготовку фахівців з вищою освітою за кваліфікацією "Пілот (другий пілот) літака". 

"Зі 131 випускника 2013-2015 років денної форми навчання за державним замовленням за спеціальністю "Льотна експлуатація повітряних суден" (освітньо-кваліфікаційний рівень "спеціаліст" та "магістр") 21 випускник не мав жодної хвилини нальоту на літаках Академії та інших льотних шкіл, що свідчить про випуск Академією фахівців за кваліфікацією "пілот (другий пілот) літака", які не мають достатніх практичних навичок керування повітряними суднами", - йдеться у звіті. 

Згідно з ним, Академія (начальник Неділько С.М.) не забезпечила виконання програм льотної підготовки і ряду ліцензійних умов надання освітніх послуг. Середній показник виконання обсягу навчальних польотів з особами, що навчалися за державним замовленням, у 2013-2014 роках і І півріччі 2015 року становив 5,9% від запланованого.

У звіті також наголошується, що наявна в Академії матеріально-технічна база не є достатньою для забезпечення проходження здобувачами вищої освіти льотної практики на літаках Академії. Так, для виконання навчальних польотів у звітному періоді здебільшого через несправність використовувалось від двох до п'яти із 32 наявних у закладі літаків. 

Також існує гостра проблема середніх витрат на підготовку одного курсанта Академії - фактичні витрати закладу майже втричі перевищують показник. Так, не працевлаштовані 265 випускників Академії та 7 випускників аспірантури, які навчалися за державним замовленням за денною формою навчання (на їхню підготовку використано за рахунок загального фонду державного бюджету понад 3,6 млн грн). Крім того, не підтверджена документально інформація про працевлаштування 433 випускників Академії.

Аудит також продемонстрував, що утворення у 2011 році за часів міністра Дмитра Табачника Академії як відокремленого структурного підрозділу НАУ "не покращило управління фінансами і її матеріально-технічну базу". Більше того, це призвело, окрім неналежного виконання Академією повноважень із забезпечення якості при підготовці пілотів, до допущення низки фактів неефективного, неекономного і з порушенням законодавства використання коштів державного бюджету. 

"Загалом за рахунок коштів загального фонду державного бюджету неефективно використано 60,7 млн грн, з порушенням вимог законодавства - 5,8 млн грн, допущено порушень законодавства у сфері закупівель при придбанні продуктів харчування, пально-мастильних матеріалів на 0,7 млн грн, недоотримано (втрачено) Академією доходів до спеціального фонду кошторису на 4,2 млн грн", - йдеться у звіті. 

Фото: Укроборонпром

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-