У Росії «Меморіал» визнав Карпюка і Клиха політв'язнями

У Росії «Меморіал» визнав Карпюка і Клиха політв'язнями

Укрінформ
У Росії правозахисний центр «Меморіал» визнав громадян України Миколу Карпюка та Станіслава Клиха, незаконно утримуваних в РФ, політв'язнями.

Це вказується в заяві ПЦ «Меморіал».

«Можна з високою часткою впевненості стверджувати, що Клих і Карпюк невинні, а у слідства немає жодних доказів того, що вони будь-коли були в Чечні. ПЦ «Меморіал» вважає Миколу Карпюка та Станіслава Клиха політв'язнями і вимагає їх негайного і безумовного звільнення», - йдеться в документі.

Як зазначається, аналіз правозахисниками «Меморіалу» обвинувального висновку у справі Карпюка і Клиха виявив, що висновок складено з порушеннями КК і КПК РФ, «включає в себе опис неіснуючих злочинів, містить велику кількість фактичних помилок і в цілому практично повністю побудований на свідченнях (ймовірно, обмові) свідка Малофєєва і самообмовах обвинувачених».

Нагадаємо, українці Микола Карпюк та Станіслав Клих були притягнуті до кримінальної відповідальності в зв'язку з тим, що нібито брали участь у військових діях в роки Першої Чеченської війни.

За версією слідства РФ, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 — початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія.

Карпюку висунуті звинувачення в тому, що він створив банду «Вікінг», що складається з членів УНА-УНСО, і керував нею, а Клиху — в тому, що брав участь у цій банді і її нападах. Крім того, обом висунуто звинувачення в умисному вбивстві двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку та замаху на таке вбивство.

Доказова база обвинувачення фактично будується на свідченнях, які дали проти самих себе і один одного Карпюк і Клих, а також на свідченнях громадянина України Олександра Малофєєва, члена УНА-УНСО, засудженого за участь у військових діях у Чечні в складі загону «Вікінг» та за вчинення загальнокримінальних злочинів (розбій і вбивство двох осіб).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-