Захист Карпюка і Клиха закінчує збір доказів в Україні

Захист Карпюка і Клиха закінчує збір доказів в Україні

Ексклюзив
Укрінформ
Адвокат Ілля Новіков закінчує збір доказів, які він зміг знайти в Україні, для захисту Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, яких Росія звинувачує в участі у Чеченській війни проти російських військових.

Про це він розповів в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Наразі у справі Карпюка-Клиха йде остання стадія збору доказів захисту в Україні. Це складна історія, оскільки пройшло більше десяти років. Треба не просто знайти свідків, але щоб ці свідки добре пам'ятали обставини багаторічної давнини. Є важливі докази", - повідомив Новіков.

Адвокат також відзначив, що для нього ця робота - принципове питання, оскільки поки він істотно зайнятий на процесі Надії Савченко, у справі Карпюка-Клиха, що йде зараз у Грозному, "усе тягнуть" адвокати Докка Іцлаєв і Марина Дубровіна. "На мене спочатку покладалося завдання взаємодії з українськими структурами і загалом - робота в Україні. Постараюся, щоб ця робота була виконана якнайкраще", - завершив Новіков.

Тим часом, у Верховному суді Чечні в Грозному на суді присяжних у справі Карпюка і Клиха закінчується стадія надання доказів обвинувачення.

Виявилися психологічні проблеми у Клиха. 8 лютого його видаляли із залу засідання. Після амбулаторного огляду в одній із клінік Грозного Клиха визнали "психічно здоровим". Проте його адвокат Дубровіна заявила, що підзахисний знаходиться "у пограничному стані": "Коли справа стосується звинувачення Клиха у злочинах, до яких, як він вже заявляв, не має відношення, то він перестає себе контролювати". За її словами, "погіршення психічного стану Клиха може бути пов'язане з тим, що його близько 12 місяців тримали в карцері". 

Нагадаємо, Слідчий комітет Росії ставить Карпюку і Клиху за провину вбивство 30 військовослужбовців і замах ще на 15 солдатів, які вони, нібито, вчинили у складі загону "Вікінг" з 31 грудня 1994 року по 5 січня 1995-го у Грозному. Серед інших у цій справі також було вибито свідчення, що в тих бойових діях брали участь багато відомих політиків України, у тому числі нинішній Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-