36 заяв за два тижні: як працює на Хмельниччині спеццентр поліції із розшуку зниклих безвісти

36 заяв за два тижні: як працює на Хмельниччині спеццентр поліції із розшуку зниклих безвісти

Ексклюзив
Укрінформ
У поліції Хмельниччини із 16 травня запрацював у новому форматі спеціалізований центр із розшуку безвісти зниклих в умовах воєнного стану військовослужбовців та цивільних осіб. За цей період підрозділ прийняв 36 заяв про зникнення осіб за особливих обставин.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив заступник начальника слідчого управління поліції Хмельницької області Руслан Войтюк.

“З моменту створення в області спеціалізованого центру з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а саме з 16 травня, із такими заявами звернулися 36 громадян. У 57 біологічних родичів зниклих відібрано ДНК-зразки та в подальшому призначено судові експертизи”, - сказав Войтюк.

За його словами, правоохоронці займаються розшуком зниклих у зоні бойових дій ще з початку війни. Утім, саме в такому комплексному форматі працюють віднедавна, додав він.

Основне завдання центру, зазначив Войтюк, це — збір оперативної інформації про місце зникнення особи, відбір біологічних зразків у родичів для майбутньої ідентифікації, чітка співпраця з громадянами, які втратили зв’язок зі своїми близькими, які перебували в зоні проведення бойових дій. За допомогою приладу, отриманого від міжнародних партнерів, фахівці спецпідрозділу мають можливість упродовж півтори-двох годин визначити ДНК-профіль особи та зробити порівняння.

Читайте також: Рідні полонених українців закликають світ об'єднатися щодо пошуку зниклих безвісти і бранців

“До нас звертаються не лише мешканці Хмельницької області, а й Київської, Запорізької, Херсонської, і навіть з-за кордону. Щоразу, коли збираємо базу даних на безвісти зниклу особу, найбільше хочеться вірити, що живий або хоча б у списку полонених”, - зазначив Войтюк.

Утім, додав він, все частіше правоохоронці фіксують випадки, коли на біді людей заробляють шахраї, які пропонують родичам за гроші вказати начебто місце перебування зниклої особи. Тож Войтюк радить не поширювати у соцмережах повідомлення про пошук рідних, а звернутись до поліції.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти упродовж літа збиратиме зразки ДНК в українців за кордоном у восьми країнах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-