Львівські лікарі провели на Одещині трансплантацію серця захиснику

Львівські лікарі провели на Одещині трансплантацію серця захиснику

Фото, відео
Укрінформ
Кардіохірурги Першого медоб'єднання Львова пересадили серце військовослужбовцю ЗСУ Василю Ципівку, в якого після важкого поранення розвинулася серцева недостатність. Сьогодні чоловіка виписали додому.

Про це у Фейсбуці повідомляє Перше медоб’єднання Львова, передає Укрінформ.

«Це якесь диво! Я в це не вірив. Йшов на операцію, як на війну. Але я живий, і тепер здорове серце б’ється в мене в грудях», - зазначив Василь Ципівко перед випискою.

На дванадцяту добу після трансплантації донорського серця Василя відпускають з лікарні додому.

49-річний Василь Ципівко родом із селища Шкло, що на Львівщині. До війська чоловік доєднався ще на самому початку повномасштабного вторгнення - у березні 2022 року. Служив стрільцем. Через півтора роки у лавах ЗСУ - у вересні 2023-го - поруч із Василем розірвався ворожий боєприпас. Попри важке поранення, чоловік відновився, але згодом його самопочуття різко погіршилося.

«У мене з'явилася задишка. Стало важко ходити - не міг пройти й п’ять метрів. Я навіть шнурівки не міг зав'язати, бо задихався», - розповів ветеран.

Результати обстеження показали, що у чоловіка спадкове захворювання - дилатаційна кардіоміопатія, раніше хвороба про себе не давала знати, а спровокувало загострення поранення. Спочатку роботу серця захисника лікарям вдавалося підтримували за допомогою пігулок. Коли медикаменти вже перестали допомагати, пацієнта поставили в лист очікування на донорське серце.

У ніч з 6 на 7 травня з’явився донор, але він був в Одеській області. Аби виконати цю операцію, лікарі з пацієнтом та всім необхідним обладнанням вирушили за 600 кілометрів від Львова.

«Стан Василя був критичний. Зі своїм серцем він не прожив би і місяця. Донор ідеально підходив, але транспортувати його у Львів було неможливо, адже серце живе лише чотири години поза людським тілом. Тому ми оперативно взяли реципієнта, тобто Василя, зібрали команду та апаратуру і вирушили в Одеську область на операцію», - розповів керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця Першого медоб’єднання Львова Роман Домашич.

Донором став 37-річний чоловік, який потрапив в ДТП і якому медики з лікарні на Одещині констатували смерть мозку. Його родина дозволила вилучити органи, задля порятунку життя інших людей.

Читайте також: У центрі «Незламні» відновлюють зір військовому за власною методикою

Трансплантацію львівські кардіохірурги виконали в місті Балта Одеської області - на базі міської лікарні. Операція минула успішно і вже на наступну добу після пересадки органу лікарі разом із пацієнтом повернулися до Львова. А вже на другу добу Ципівко почав ходити.

Як повідомляв Укрінформ, львівські кардіохірурги пересадили серце 42-річному чоловіку, якого від летального випадку могла врятувати лише термінова трансплантація – він переніс два інфаркти.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-