У центрі «Незламні» відновлюють зір військовому за власною методикою

У центрі «Незламні» відновлюють зір військовому за власною методикою

Фото
Укрінформ
Військовий Максим Тристан із Полтавщині втратив зір, коли рятував поранених побратимів. Щоб повернути захисникові зір, у Національному реабілітаційному центрі (UNBROKEN) офтальмологи провели власну методику – шовну підтримку кришталика.

Про це у Фейсбуці повідомляє UNBROKEN Ukraine, передає Укрінформ.

«Пошкодив зір, коли відчайдушно намагався витягти поранених побратимів з-під щільного ворожого вогню. Аби бодай частково відновити зір захисникові, офтальмологи Національного реабілітаційного центру «Незламні» застосували власну методику втручання на кришталику», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 42-річний Тристан із села Бондарі, що на Полтавщині - батько трьох дітей, тому мав всі законні підстави не служити у війську. Однак саме заради своїх дітей він і вступив до лав ЗСУ добровільно.

Читайте також: У Вінниці запрацював оновлений центр мікрохірургії ока

Воював Тристан у складі 17-ї окремої танкової бригади імені Костянтина Пестушка - на посаді піхотинця. Поранення отримав на Бахмутському напрямку - в кінці грудня. Тоді потрібно було забрати поранених та загиблих з поля бою.

Група Максима потрапила під обстріл. Хлопці лягли на землю і поповзли. Тристан зачепив рукою міну. Розповідає, що відчув, що лице все в крові. Не бачив нічого.

«Було страшно. Боявся напоротися на ще одну міну. Аби розуміти куди повзти, слухав побратима. Він скеровував мене і я таки зумів дібратися до безпечної зони, де мені надали допомогу», - додає захисник.

Максиму уламком міни відірвало два пальці на лівій руці. А ударною хвилею пошкодило всі структури лівого ока. Поранений реагував лише на світло. Річ у тому, що у Максима вроджена вада зору - він погано бачить на праве око, яке хоч фізично і не постраждало, але свою функцію не виконує. На лівому ж до поранення було 100% зору. В прифронтових шпиталях воїнові провели первинні хірургічні втручання. А для того, аби поборотися за бодай часткове відновлення зору, захисника скерували до спеціалістів центру «Незламні».

«Внаслідок мінно-вибухової травми пацієнт отримав контузію лівого ока важкого ступеня з посттравматичною ускладненою катарактою та субретинальним крововиливом. Пацієнту була проведена операція лівого ока, а саме факоемульсифікація катаракти та імплантація інтраокулярної лінзи», - розповіла офтальмолог Ольга Левицька.

У звʼязку з тим, що звʼязки кришталика частково розірвані, а його положення було нестабільним - у ході операції спеціалісти центру використали власну методику - так звану шовну підтримку кришталика. Також лікарі-офтальмологи прооперували й інше око пацієнта - те, що з вродженою вадою.

Читайте також: У Тернополі вперше провели трансплантацію рогівки

Після кількох проведених втручань гострота зору Максима почала поступово покращуватися. Вже вдалося досягнути 60% гостроти зору правого ока та лікарі очікують на подальше відновлення зору травмованого лівого ока.

Як повідомляв Укрінформ, у червні 2023 року Національний реабілітаційний центр "Незламні" спільно з ГО “Побачити перемогу” розпочали роботу над пілотним проєктом з реабілітації людей, які втратили зір унаслідок війни.

Фото: UNBROKEN Ukraine

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-