У центрі «Незламні» стартує пілотний проєкт з реабілітації людей, які через війну втратили зір

У центрі «Незламні» стартує пілотний проєкт з реабілітації людей, які через війну втратили зір

Фото
Укрінформ
Національний реабілітаційний центр "Незламні" спільно з ГО “Побачити перемогу” розпочинають роботу над пілотним проєктом з реабілітації людей, які втратили зір унаслідок війни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми підписали меморандум про співпрацю з ГО “Побачити перемогу”, і він для нас є дуже значущим. Світова медицина в деяких питаннях ще не дуже розвинута, деколи ти хочеш зробити щось більше, але не можеш. При тяжких ушкодженнях очей, коли люди повністю втрачають зір, що можливо зараз і тут? Це реабілітація таких людей. Треба створити і опрацювати протоколи і маршрути, як це має відбуватися, навчити наших реабілітологів, які будуть працювати з пацієнтами з офтальмологічними ураженнями, а далі передавати знання по Україні. Тому що ця галузь в нас зараз ще не розвинена і потрібно починати з базового рівня», - сказав генеральний директор Першого медоб’єднання Львова Олег Самчук.

За його словами, в Україні відсутня системна реабілітація людей, які втратили зір. Водночас у цьому існує серйозна потреба. Тож у межах співпраці передбачається підготовка спеціалістів з реабілітації з урахуванням потреб незрячих пацієнтів, облаштування адаптованого середовища для їх перебування (спеціальні палати та зали реабілітації), супровід фахівців з ментального здоров'я.

Ініціатор та засновник ГО «Побачити перемогу» сапер Владислав Єщенко брав участь у боях за Бахмут, підірвався на міні і втратив обидва ока. Однак він не втрачає надії і вірить у науковий прогрес. А поки чоловік готовий поділитися своїм досвідом як з побратимами, так і з цивільними. Зараз організація опікується 30-ма незрячими людьми.

«Ми створили благодійну організацію, яка збирає кошти для допомоги незрячим та інформацію, як правильно створити певний протокол дій для реабілітації», - зазначив Єщенко.

Читайте також: В Україні потрібно створити щонайменше шість тисяч ліжкомісць для реабілітації ветеранів

Він наголошує, що людям, які щойно втратили зір, передусім потрібна психологічна допомога, так само як і людям, що перебувають поруч, яким теж морально важко. Наступний етап – це медична реабілітація. Потім – соціально-побутова реабілітація, оскільки важливо правильно навчитися бути самостійним - як удома, так і в соціумі. Важливим пунктом є інформування, адже багато незрячих людей не знають, як користуватися телефоном чи комп’ютером, хоча для цього є чимало програм.

У центрі «Незламні» започатковують пілотний проєкт з реабілітації людей, які втратили зір / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

На сьогодні у центрі «Незламні» перебувають п'ять пацієнтів, які втратили зір у зв'язку з бойовими діями, зокрема боєць полку «Азов» Олександр, який дістав травму на Донеччині. Він уже почав проходити реабілітацію, наразі тактильну, а найближчим часом планує опанувати комп’ютер.

Повний покроковий курс реабілітації в Центрі «Незламні» можна буде отримати через 2-3 місяці, після підвищення кваліфікації працівників і розширення матеріально-технічної бази.

Як повідомляв Укрінформ, у Національному реабілітаційному центрі «Незламні» відкрили сучасний семиповерховий корпус, де щороку зможуть надавати допомогу 10 тисячам українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-