В укритті на Хмельниччині відкрили виставку портретів полеглих захисниць

В укритті на Хмельниччині відкрили виставку портретів полеглих захисниць

Фото
Укрінформ
В укритті художньої школи міста Городок, що на Хмельниччині, відкрили виставку портретів, присвячену дівчатам та жінкам, які загинули на війні.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів краєзнавець, історик, мандрівник, фотограф і журналіст Дмитро Полюхович.

«Це непересічна виставка в дуже символічному місці. Понад пів сотні портретів, копій та оригіналів, полеглих захисниць авторства відомої журналістки, поетеси, громадської діячки, а нині - офіцерки ЗСУ Олени Білозерської представлені у бомбосховищі дитячої художньої школи. Колись тут був звичайний льох старого дореволюційного особняка. Але війна змусила його постати у новій якості. Тепер укриття стало своєрідним арт-об’єктом, оскільки діти, аби не було так сумно під час повітряних тривог, розмалювали його стіни яскравими малюнками», - зазначив Полюхович.

За його словами, ініціаторами та організаторами заходу стали міська рада спільно з будинком культури та дитячою художньою школою. У відкритті виставки також взяли участь жителі міста, ветерани, військові, учні художньої школи та кадети з Городоцького ліцею №4 з посиленою військовою підготовкою.

Сама ж художниця-офіцерка на відкриття виставки приїхати не змогла. У відеопривітанні розповіла, що ідея створення портретів з'явилась наприкінці минулого року, коли робила збір на військо й розігрувала портрети між донаторами.

«Намалювала кількох відомих полеглих Героїв - Олександра Мацієвського, Тиграна Оганесяна, Дмитра «Да Вінчі»... Потім подумала, що гинуть на війні не лише чоловіки, а й дівчата. Першою намальованою мною полеглою Героїнею була Дар`я Філіп`єва («Блискавка»). Потім побратим іншої загиблої Героїні, Яни Рихліцької, попросив намалювати і її портрет... Хочу намалювати абсолютно всіх. Це таке вшанування, мій особистий внесок у те, щоб люди про них не забули. Потім видати окремою книгою-фотооальбомом», - сказала Білозерська.

Наразі, зауважила, має 63 портрети захисниць. І це перша публічна демонстрація в Україні, до цього в лютому роботи у дещо меншому обсязі експонувалися в німецькому місті Регенсбург.

В укритті на Хмельниччині відкрили виставку портретів полеглих на війні захисниць / Фото: Дмитра Полюховича

Коментуючи виставку, начальник другого відділу Хмельницького РТЦК та СП Вадим Побута наголосив, що подвиг цих жінок і дівчат має слугувати прикладом у першу чергу для чоловіків: «Вони добровільно пішли на фронт у той час, коли в Україні маємо чимало здорових і дужих чоловіків-«ухилянтів», які ховаються по кущах. Їм має бути соромно».

Під час відкриття, за словами Полюховича, стався щемливий випадок. На одному із портретів зображена Діана Савіта Вагнер із позивним Snake - німкеня, яка приїхала в Україну ще до початку повномасштабного вторгнення. Служила бойовим медиком штурмової сотні у «Карпатській Січі».

Читайте також: Пам’яті медикині ДУК «Правий сектор» Анастасії Мар'янчук («Троя»)

Перед цим портретом довго стояв ветеран Борис Малий, який воював у цьому батальйоні, а потім промовив: «Я її добре знав. Для мене побачити її портрет дуже боляче. Snake була просто навіженою і безстрашною, витягувала на собі хлопців із такого пекла, що годі й уявити…»

Краєзнавець додав, що крім робіт Олени Білозерської, на відкритті були представлені картини учнів художньої школи, присвячені війні.

Як повідомляв Укрінформ, в Естонії відкрили виставку «Мамо, я не хочу війни».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-