В Одесі відзначають 80-річчя визволення від нацистів у Другій світовій війні

В Одесі відзначають 80-річчя визволення від нацистів у Другій світовій війні

Фото
Укрінформ
В Одесі проходять заходи до 80-річчя визволення від нацистів у Другій світовій війні – одесити та представники влади поклали квіти до пам’ятника Невідомому матросу та біля стели на площі Десятого квітня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Квіти до пам’ятників поклали представники місцевої влади, військові та просто небайдужі громадяни. Для того, аби потрапити до пам'ятних місць, люди проходили перевірку на наявність заборонених предметів.

«Ця дата сьогодні набуває особливого значення. Третій рік поспіль ми боремося з тими, хто колись пліч-о-пліч з українцями боролися з фашизмом, а сьогодні стали його правонаступниками… Попри обстріли будинків та руйнування інфраструктури місто продовжує жити. 80 років тому ми вже перемогли фашизм та зробимо це знову», - сказав мер Одеси Геннадій Труханов.

В Одесі проходять заходи до 80-річчя визволення від нацистів у Другій світовій війні / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

За інформацією міськради, в Одесі залишилося три ветерани, які обороняли та звільняли Одесу під час Другої світової війни. Один з них - Ахлупін Євгеній Семенович.

Він народився 30 вересня 1929 року. Та у свої майже 14 років уже брав участь у партизанському русі. 3 1943 року підліток працював в одеському підпіллі, був розвідником у Партизанській патріотичній групі.

Читайте також: В Одесі вшанували память визволителів міста від фашистських загарбників

Увечері 9 квітня 1944 року радянські війська увірвалися в північні квартали Одеси і нічним штурмом при сприянні партизан до ранку 10 квітня вигнали нацистських окупантів з Одеси. Символом звільнення міста від окупації був піднятий в той же день над Оперним театром червоний прапор.

За час окупації, яка тривала 907 днів, в Одесі загинули 82 тис. жителів, 78 тис. чоловік були відправлені на примусові роботи до Німеччини. 1 травня 1945 року наказом Верховного головнокомандувача Одеса була оголошена Містом-Героєм.

Як повідомляв Укрінформ напередодні, в Одесі посилять заходи безпеки у 80-ту річницю звільнення міста від нацистів у Другій світовій війні. Наразі правоохоронці патрулюють вулиці, громадські та пам’ятні місця, забезпечують громадський порядок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-