В Одесі вшанували пам’ять визволителів міста від фашистських загарбників

В Одесі вшанували пам’ять визволителів міста від фашистських загарбників

Фото
Укрінформ
З нагоди 79-ої річниці визволення Одеси від німецько-фашистських загарбників представники влади та правоохоронних органів провели церемонію покладання квітів до пам’ятника Невідомому матросу на Алеї Слави.

Про це передає кореспондент Укрінформу з місця події.

«Сьогоднішній день - дійсно святковий, якщо так можна казати під час війни. В цей день ми вшановуємо пам’ять тих, хто захищав наше місто, тих хто боронив його та звільняв від нацистської навали. Ми пам’ятаємо тих, хто у 1944 році визволяв наше місто ціною власного життя, тих, хто зупинив фашизм. На жаль, сьогодні ми бачимо нові прояви фашизму й нацизму. Але я впевнений, ми перемогли тоді, переможемо й зараз», - сказав мер Одеси Геннадій Труханов.

Також мер зазначив, що сьогодні особисто привітає двох визволителів міста.

«Ніколи вони не знали, що доживуть до того часу, коли потрібно буде йти до сховища від російських ракет», - додав Труханов.

В Одесі поклали квіти до пам’ятника Невідомому матросу / Фото: Ніна Ляшонок. Укрінформ

Увечері 9 квітня 1944 року радянські війська увірвалися в північні квартали Одеси і нічним штурмом при сприянні партизан до ранку 10 квітня вигнали нацистських окупантів з Одеси. Символом звільнення міста від окупації був піднятий в той же день над Оперним театром червоний прапор.

За час окупації, яка тривала 907 днів, в Одесі загинули 82 тис. жителів, 78 тис. осіб були відправлені на примусові роботи до Німеччини. 1 травня 1945 року наказом Верховного Головнокомандувача Одеса була оголошена містом-героєм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-