Малі об’єкти генерації можуть вирішити проблеми Харкова з енергопостачанням - експерт

Малі об’єкти генерації можуть вирішити проблеми Харкова з енергопостачанням - експерт

Укрінформ
У Харкові розв'язувати проблему з енергопостачанням можна шляхом встановлення великої кількості малих об’єктів генерації по 2-7 МВт.

Таку думку висловив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

"...Україна потребує децентралізованої генерації. Візьмемо Харків. Безпекова ситуація зараз не дозволяє встановлювати там щось більш-менш потужне, бо воно буде знищене. Тому рішенням для таких ситуацій є встановлення великої кількості невеликих об’єктів генерації по 2-7 МВт. Коли їх десятки, а краще півтори сотні буде встановлено в Харкові, там не буде проблеми енергопостачання. Навіть якщо якісь будуть атаковані, решта підтримуватиме роботу енергосистеми", - сказав експерт.

Водночас він наголосив, що для цього "потрібен час і гроші". Причому йдеться про значні суми ― сотні мільйонів доларів, необхідні для закупівлі та встановлення обладнання. Обладнання потрібно виготовити й доставити, що потребує часу. Тому вже зараз треба дуже інтенсивно працювати, щоб бодай частково перекрити до наступної зими наявні дефіцити в енергосистемі, наголосив Харченко.

За його словами, загальний дефіцит потужностей генерації України після ракетних та дронових ударів з боку Росії зараз становить до 12%.

Читайте також: Максимум уваги Харкову: енергетичній ситуації, підтримці людей та бізнесів - Зеленський

"Що вдасться відновити, а що ні, це предмет аналізу доступності певних типів обладнання та можливості вчасно доставити його в Україну. Щодо експорту, сьогодні ми маємо змогу експортувати електрику або вдень, якщо сонячно і багато електроенергії надходить від відновлювальних електростанцій, або вночі, коли у нас мінімальний рівень споживання і є можливість експортувати електроенергію, яку виробляють атомні станції. Що стосується пікових годин, то наразі вдається їх перекривати, в тому числі за рахунок імпорту з Європи. На жаль, така ситуація або гірша нас очікує протягом наступних півтора року", - констатував він.

За словами фахівця, в Україні постійно ведеться робота над відновленням та водночас над фізичним захистом енергетичних об’єктів, розробляються відповідні протоколи. Зокрема, будуються споруди пасивного захисту підстанцій, які заважають ракеті чи дрону влучити в цінне енергетичне обладнання. "Цей захист будується пооб’єктно, він уже показав свою ефективність. Там, де захист вдалося встановити у повному обсязі, ракети завдали мінімальної шкоди... До того ж є спеціальні алгоритми роботи енергосистеми під час атак ― як саме переключаються енергооб’єкти. Тому цілі кремлівських "карликів" набагато амбітніші за те, чого вони реально досягають", - зауважив Харченко.

Читайте також: За добу енергетики повернули світло для 12,5 тисячі споживачів

При цьому він констатував, що для відновлення зруйнованих потужностей, за найоптимістичнішими оцінками, потрібно півтора-два роки, "а реально ― три-чотири роки".

Говорячи про графіки відключення електроенергії, запроваджені у п’яти областях ― Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській, Сумській, Кіровоградській, - фахівець зауважив, що більшу частину цих обмежень може бути ліквідовано протягом 3-5 тижнів, якщо нові ворожі обстріли будуть малорезультативними.

"Але треба розуміти, що під час літнього піка споживання у липні та серпні нам не вистачатиме власної генерації. А це означає, що більш-менш рівномірно вся країна матиме певні обмеження", - наголосив він.

Вирівняти ситуацію влітку, на його думку, можна буде, якщо люди обмежать споживання. "В Україні близько 14 млн споживачів електрики. Якщо кожен споживач обмежить своє споживання на 2 кіловати, це вже означає, що дефіциту немає. 2 кіловати у пікові години ― умовно це не увімкнений бойлер. Якщо кожен зробить невеличкий внесок, то ми всі разом значно менше будемо потерпати від відключень. Інший шлях ― це лише обмеження, інших варіантів немає", - вважає Харченко.

Як повідомляв Укрінформ, закордонні оглядачі зазначають, що Росія змінила тактику атак на українську енергетичну інфраструктуру, зосередившись на електростанціях у менш захищених регіонах. Деякі з електростанцій не зможуть бути повністю відновлені до наступної зими.

З 22 березня Росія поновила масовані атаки на українську енергетичну інфраструктуру. Через ракетні та дронові удари постраждали теплоелектростанції, ДніпроГЕС та високовольтні підстанції.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-