СБУ затримала російського агента, який шпигував за кораблями ЗСУ біля Одеського морпорту

СБУ затримала російського агента, який шпигував за кораблями ЗСУ біля Одеського морпорту

Фото
Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України зірвала плани агресора отримати актуальну інформацію про Сили оборони в акваторії Чорного моря.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

“У результаті спецоперації у Запоріжжі затримано агента воєнної розвідки РФ, який розвідував місця дислокації та переміщення українських бойових кораблів. У зоні його особливої уваги були пункти базування та маршрути виходу у відкрите море броньованих артилерійських катерів ЗСУ”, - ідеться у повідомленні.

Для збору розвідданих фігурант діяв під прикриттям водія-далекобійника, який здійснює міжрегіональні вантажні перевезення.

Перебуваючи за кермом фури, він заїжджав на територію портів для отримання комерційних вантажів, але в той самий час намагався приховано фіксувати геолокації кораблів Збройних сил України.

За наявними даними, загарбники сподівались отримати розвідінформацію для планування бойових операцій у морській акваторії України.

Щоб запобігти цьому, СБУ завчасно викрила російського агента і поетапно задокументувала його злочинну діяльність.

Це дозволило своєчасно провести комплексні заходи для убезпечення українських військових суден.

Зловмисника затримали, коли він слідкував за кораблями ЗСУ поблизу Одеського морського порту та намагався звітувати агресору.

Читайте також: СБУ затримала на Вінниччині дружину ексрегіонала, яка шпигувала на ворога

Також у ході розслідування стало відомо про додаткове завдання російського агента – шпигувати за сухопутними підрозділами ЗСУ на узбережжі Чорного моря.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

За інформацією Офісу генерального прокурора, затриманим є житель Запоріжжя, який працює далекобійником на одному з місцевих підприємств та у березні 2023 року був завербований представниками російської спецслужби через свого знайомого, який залишився на тимчасово захопленій ворогом частині області.

Завдяки вільному переміщенню територією України чоловік приховано фіксував розташування підрозділів ЗСУ та бойової техніки.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який планував підірвати залізницю на Харківщині

Як повідомляв Укрінформ, суд призначив 15 років ув’язнення агенту ФСБ, який шпигував за далекобійною артилерією ЗСУ у Дніпропетровській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-