Правоохоронці оголосили підозру російському штурмовику, який розстрілював військовополонених

Правоохоронці оголосили підозру російському штурмовику, який розстрілював військовополонених

Укрінформ
Правоохоронці повідомили про підозру російському штурмовику, який розстрілював українських військовополонених.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зловмисником виявився неодноразово засуджений Дмитро Курашов – стрілець штурмового загону "Шторм-V" 127-ї мотострілецької дивізії Східного військового округу РФ.

За даними слідства та військової контррозвідки СБУ, 6 січня Курашов розстріляв бійця Збройних сил України, якого загарбники взяли в полон під час "м’ясного" штурму. Він здійснив щонайменше три прицільні постріли в полоненого українця.

Невдовзі бійці ЗСУ контратакували загарбників і захопили у полон Курашова та його співслужбовців.

Під час допиту в СБУ інший полонений росіянин видав Курашова, а згодом Служба безпеки України зібрала інші неспростовні докази його вини у вбивстві полоненого бійця ЗСУ.

Слідчі СБУ повідомили Курашову про підозру за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством).

Він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення інших фактів причетності росіянина до воєнних злочинів. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Запорізькій області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов зазначив, що за фактами вбивств 45 українських військовополонених від початку широкомасштабного вторгнення Росії правоохоронці розслідують 19 кримінальних справ.

Читайте також: Поліція вже задокументувала понад 114 тисяч воєнних злочинів

Перші випадки розстрілів полонених зафіксували у Чернігівській і Харківській областях. В одній справі, щодо майора російської армії, є вирок українського суду - довічне позбавлення волі за розстріл у Чернігівській області. Ще одна подібна справа перебуває у суді.

Також прокуратура оголосила підозри російським військовим за аналогічні злочини, скоєні у Харківській області.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що відповідальність за вбивство військовополонених нестимуть не лише безпосередні виконавці, а і їхні командири.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-