На Хмельниччині священника УПЦ МП зобов’язали повернути державі церкву-фортецю

На Хмельниччині священника УПЦ МП зобов’язали повернути державі церкву-фортецю

Фото
Укрінформ
У Хмельницькій області апеляційний суд підтвердив судове рішення першої інстанції та зобов'язав священника УПЦ МП звільнити старовинну церкву-фортецю з незаконного фактичного володіння й користування, а також передати цю пам'ятку архітектури державі.

Про це йдеться в постанові Хмельницького апеляційного суду, передає Укрінформ.

«Рішенням Ярмолинецького районного суду ухвалено усунути перешкоди державі в особі Хмельницької районної державної адміністрації у користуванні об`єктом державної форми власності - церквою-фортецею у селі Сутківці та повернути її державі з незаконного фактичного володіння та користування протоієрея Хмельницької єпархії УПЦ шляхом звільнення», - йдеться в матеріалах справи.

Представник райдержадміністрації в суді пояснив, що протоієрей Хмельницької єпархії УПЦ МП користується релігійною спорудою без будь-яких правовстановлюючих документів чи договорів, не реагує на вимоги звільнити приміщення добровільно.

На Хмельниччині священника УПЦ МП зобов’язали повернути державі церкву-фортецю / Фото: Лілія Коцюк, Укрінформ

Позивач звернув увагу, що Свято-Покровська церква-фортеця XV-XVI ст. входить до списку пам`ятників архітектури національного значення. Вона не має в Україні аналогів за своєю архітектурою та планувальною системою. Однак, на переконання позивача, потерпає від незаконних робіт, самовільної заміни конструкцій та елементів (встановлені металопластикові вікна), будівельні роботи не погоджені з органом охорони культурної спадщини, без проєктної документації. Усе це, наголосив представник РДА, призводить до втрати її автентичності.

Читайте також: Клірик УПЦ МП на Черкащині отримав підозру за героїзацію російських загарбників

Районний суд задовольнив позовні вимоги райдержадміністрації. А священник УПЦ МП намагався оскаржити це рішення в апеляційній інстанції. Він вказав, що ще в 1989 році місцевою владою було задоволено заяви вірян про реєстрацію руських православних церков і передано їм культові приміщення, у тому числі Свято-Покровської церкви-фортеці. З того часу, запевняв, віряни піклуються про святиню.

Такі доводи апелянта суд відхилив, зауваживши, що в документах не вказано, кому передано саме церкву-фортецю XV-XVI ст. До того ж, на думку колегії суддів, рішення від 1989 року було прийняте до проголошення незалежності Держави Україна, яка зараз в особі Хмельницької РДА є власником спірного нерухомого майна і жодних угод на користування храмом з протоієреєм чи релігійною громадою не укладала.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерству культури та інформаційної політики вдалося відстояти позицію в суді щодо захисту пам’ятки всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Софії Київської від «забудовників-реконструкторів».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-