Клірик УПЦ МП на Черкащині отримав підозру за героїзацію російських загарбників

Клірик УПЦ МП на Черкащині отримав підозру за героїзацію російських загарбників

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України оголосила підозру митрофорному протоієрею Черкаської єпархії Української православної церкви Московського патріархату.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Фігуранту інкримінується виправдовування збройної агресії та глорифікація її учасників - ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України.

Встановлено, що на власній сторінці у Фейсбуці клірик героїзував російських загарбників та заперечував їхні воєнні злочини проти України.

Також підозрюваний поширював у соцмережі прокремлівські наративи, якими намагався дискредитувати українських захисників, зокрема звинувачував їх у підготовці до воєнних провокацій в Одесі й називав нацистами бійців спецпідрозділу «Азов».

Фото: Офіс генпрокурора

Свої дописи зловмисник доповнював репостами з ворожими гаслами, фотографіями й відеосюжетами із прокремлівських інтернет-ресурсів.

Під час обшуку за місцем проживання клірика правоохоронці виявили заборонену символіку й мобільний телефон, з якого він поширював антиукраїнську агітацію.

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти злочинних дій фігуранта. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

Фото: Офіс генпрокурора

Встановлення всіх обставин злочину триває. Протоієрею загрожує позбавлення волі терміном до восьми років з конфіскацією майна.

Читайте також: Митрополит УПЦ МП Сумщини отримав підозру за розпалювання ворожнечі

Як додали в Офісі генерального прокурора, за даними слідства, у своїх дописах, графічних зображеннях і відеозаписах підозрюваний возвеличував представників іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, які створені та підпорядковані Російській Федерації. Їхні дії він висвітлював як внутрішній громадянський конфлікт.

Церковнослужитель мав на меті довести до широкого кола осіб ідеї визнання правомірною збройної агресії Росії проти України.

Як повідомляв Укрінформ, у Чернігівській області митрополита Московського патріархату судитимуть за пособництво агресору.

Головне фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-