В Одесі затримали чоловіка за підозрою у створенні сайта-двійника єПідтримки

В Одесі затримали чоловіка за підозрою у створенні сайта-двійника єПідтримки

Фото
Укрінформ
В Одесі затримали чоловіка, якого підозрюють у створенні фішингового сайту-двійника єПідтримки.

Про це повідомляється на сайті обласної поліції, передає Укрінформ.

“Поліцейські викрили жителя Одеси, який обманом отримував інформацію про банківські картки українців. Зловмисник здобував доступ до рахунків людей, заманюючи їх на сайт-двійник державної установи”, - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, чоловік створив і розмістив у популярних соціальних мережах посилання на сайт, зовнішній вигляд якого повністю копіював дизайн сайту Державної допомоги в рамках програми "єПідтримка". Він отримував реквізити платіжних карток людей, які переходили за посиланням із фішинговими формами, а саме: номер картки, СVV код, термін дії та інші.

У поліції додали, що з цією інформацією розробник сайту міг проводити транзакції з банківських рахунків потерпілих.

У такий спосіб зловмисник з липня по вересень 2023 року ошукав двох жінок та двох чоловіків. Загалом потерпілим він завдав матеріальних збитків на суму майже 16 тисяч гривень.

У ході проведення санкціонованих обшуків за місцем проживання правопорушника поліцейські вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку та інші речові докази протиправної діяльності чоловіка.

Читайте також: В Україні торік виявили 3600 кіберзлочинів

Поліцейські затримали фігуранта в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України та повідомили йому про підозру за ч. 4 ст. 190 (заволодіння чужим майном шляхом обману, тобто шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, повторно) КК України.

Тепер йому загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 211 тис. грн.

Читайте також: Українців попередили про фейкові е-листи щодо передачі Росії частини територій

Як повідомляв Укрінформ, кіберполіція Львівщини викрила організацію, члени якої розсилали фішингові посилання на начебто оформлення соціальних виплат і таким чином отримували доступ до банківських рахунків і грошей громадян.

Фото: Поліція Одещини

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-