На Львівщині викрили шахраїв, які розсилали фішингові посилання під виглядом соцвиплат

На Львівщині викрили шахраїв, які розсилали фішингові посилання під виглядом соцвиплат

Укрінформ
Кіберполіція Львівщини викрила організацію, члени якої розсилали фішингові посилання на начебто оформлення соціальних виплат. Таким чином, вони отримували доступ до банківських рахунків і грошей громадян.

Про це у Фейсбуці повідомила Кіберполіція, передає Укрінформ.

Зазначається, що правоохоронці з'ясували, що двоє організаторів залучили до групи ще шістьох осіб віком від 20 до 40 років. Вони створювали фішингові посилання нібито на офіційні вебресурси урядових органів та банківських установ і поширювали їх серед користувачів соцмереж та месенджерів. Користувачам пропонували оформити грошову допомогу від Президента України, ООН, UNICEF та інших організацій.

«Після введення громадянами персональних даних на фішингових вебсайтах шахраї отримували доступ до їхніх облікових записів в онлайн-банкінгу. Фігуранти також замінювали фінансові номери телефонів на підконтрольні. У вказаний спосіб правопорушники заволодівали коштами потерпілих, які «виводили» за допомогою платіжних сервісів та витрачали на власні потреби», — йдеться у повідомленні.

У ході досудового розслідування поліцейські довели, що таким чином члени організації завдали понад 700 тисяч гривень збитків. Правоохоронці провели 14 обшуків у помешканнях та автомобілях підозрюваних. У них вилучили комп’ютери, накопичувачі даних, мобільні телефони, банківські та сім-картки, майже 400 тисяч гривень, автомобілі, а також вогнепальну зброю та психотропні речовини.

Членів групи затримали й оголосили підозри за такими статтями Кримінального кодексу: ч. 4 ст. 190 (Шахрайство); ч.ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній); ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж).

Шістьом підозрюваним обрали запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави, ще двом – тримання під вартою з правом внесення застави. Обвинувальний акт стосовно восьми членів організації скерували до суду. Їм загрожує до п`ятнадцяти років позбавлення волі.

Читайте також: У кіберполіції попереджають про нову шахрайську схему від імені поштового сервісу

Як повідомляв Укрінформ, у грудні оперативники Департаменту кіберполіції та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції викрили групу зловмисників, які зашифрували понад 1000 серверів провідних світових підприємств та спричинили збитків на понад 3 млрд грн у перерахунку на національну валюту.

Фото: Кіберполіція

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-