Депутати Первомайського на Харківщині увосьме не підтримали перейменування міста

Депутати Первомайського на Харківщині увосьме не підтримали перейменування міста

Укрінформ
Депутати Первомайської міської ради Харківської області ввосьме не підтримали перейменування міста на Добродар.

Про це повідомив у Телеграмі міський голова Макола Бакшеєв, передає Укрінформ.

“І вже вкотре (хтось підрахував, що ввосьме) опозиційники заблокували рішення про перейменування міста”, - йдеться у дописі.

Бакшеєв повідомив, що обласна рада відмовила частині депутатів, які написали лист зі своїми пропозиціями щодо перейменування міста на Холоднояр, оминувши громадську думку.

“Опозиційним депутатам вказали, що їхні дії не в правовому полі”, - зазначив мер.

Як повідомляв Укрінформ, Первомайський Харківської області входить до переліку населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови (згідно з рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року № 230).

Читайте також: У Коломийській громаді «декомунізували» 12 вулиць

Міська рада отримала від жителів близько 600 пропозицій, як перейменувати Первомайський, із них у січні 2023 року обрали 15 варіантів для громадського обговорення. Після голосування у два тури залишалося 10 можливих назв. Більшість учасників голосування обрали варіант “Добродар”. Згодом частина депутатів, яка не підтримала на сесіях перейменування, пропонувала перейменувати місто на “Холоднояр”. Цей варіант також був серед 10 визначених, однак не мав підтримки більшості.

Кожне голосування за перейменування супроводжувалося суперечками між депутатами.

Читайте також: Місто Баштанку на Миколаївщині не перейменовуватимуть

Первомайський (населення - близько 30 тис. осіб без урахування ВПО) носить свою назву з 24 червня 1952 року. До того (тоді ще не місто) селище називалося Лихачове - на честь поміщика Лихачова. Його маєток розташовувався біля села Сиваш на відстані кількох кілометрів від залізниці, прокладеної в тій місцевості 1869 року. Власне, полустанок і отримав назву Лихачове.

За повернення цієї назви виступають деякі краєзнавці, однак місцева влада категорично з цим не погоджується і не хоче навіть пропонувати містянам варіант, пов’язаний з іменем російського поміщика.

Фото: mayday.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-