На Херсонщині військові адміністрації діятимуть до кінця війни - депутат

На Херсонщині військові адміністрації діятимуть до кінця війни - депутат

Самохвалов запитує
Укрінформ
На Херсонщині військові адміністрації будуть діяти до кінця війни.

Про це народний депутат Україні, заступник голови Комітету ВР з питань організації державної влади Віталій Безгін сказав в ефірі програми Укрінформу "Самохвалов запитує".

"Херсонська область - повсюдно військові адміністрації. Зі зрозумілих причин. Фактично по лінії розмежування, майже по Дніпру, плюс наш маленький плацдарм на Лівому березі. Летить щоденно... Нам законодавство дало можливість з 2022 року призначати мерів головами військових адміністрацій населених пунктів. На Херсонщині складніший кейс, там є мери, які в полоні по півтора року, тому там звісно вони заміщені начальниками військових адміністрацій. Але на Херсонщині така модель буде до кінця війни, там не буде повернення до місцевого самоврядування до завершення війни", - сказав Безгін.

За його словами, також є питання в сфері проведення місцевих виборів після завершення війни. 

"Після війни будуть проведені місцеві вибори, і вони (депутати - ред.) оберуться. Інше питання - це обмежувати чи не обмежувати виборче право політикам проросійських партій. Навіть не прямим колаборантам, а політикам проросійських партій. Суспільство - за, особисто я - за, але висновок Венеційської комісії отримали. Кажуть, це недемократично, порушення стандартів, будуть через це проблеми з євроінтеграцією. І дуже важкий цей баланс на терезах", - сказав Безгін.

Парламентарій відзначив, що головними проблемами і завданнями для відновлення деокупованих територій є безпека і людський ресурс. Так, за його словами, у Херсоні, до повномасштабного вторгнення проживало 300 тис. мешканців, зараз там залишається близько 60 тис. Ці фактори взаємоповʼязані і прямо впливають на економіку регіону.

Читайте також: Лівобережжя Дніпра: ворог зменшив активність і наважився лише на один штурм

Водночас, як додав Безгін, за дослідженнями європейських партнерів, 77% з тих людей, які виїхали через бойові дії і зараз перебувають у восьми західних областях, не планують після завершення війни повертатися у свої домівки.

"Це вже передбачає інше моделювання, що робити з соціальною інфраструктурою - школи, садочки, сфера охорони здоровʼя. Постає питання, що більше потрібно буде будувати там (у західних областях - ред.), але якщо тут не відновлювати, то це означає, що ми самі перетворюємо цю територію на сіру зону. Це важке питання для формування державної політики", - сказав Безгін.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року Указом Президента України на виконання закону України "Про правовий режим воєнного стану" було створено обласні військові адміністрації та Київську міську військову адміністрацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-