У Львові під час концерту колядок і щедрівок хор «Дударик» зібрав понад 80 тисяч для військових

У Львові під час концерту колядок і щедрівок хор «Дударик» зібрав понад 80 тисяч для військових

Фото
Укрінформ
У Гарнізонному храмі св. Петра і Павла у Львові відбувся концерт колядок і щедрівок X-ХХІ століть з різних регіонів України від національної хорової капели «Дударик», під час якого було зібрано понад 80 тисяч гривень для допомоги двом прикордонним бригадам на Луганському напрямку.

Про це Укрінформу повідомив диригент та керівник "Дударика" Дмитро Кацал.

«У програмі різдвяного благодійного концерту 24 музичні твори. Репертуар концерту складається із колядок та щедрівок, які впевнено можна назвати золотою скарбницею українського народу: від найдавніших ірмосів і фрагментів "Навечір’я Різдва" аж до творів Ганни Гаврилець. Були також добре всім відомі і завдяки яким Україну зараз ідентифікують у світі. Зокрема, і «Щедрик» Леонтовича. Окрім збереження традицій та освітньо-виховної місії для дітей, наш концерт мав ще й благодійну мету. Нам вдалося зібрати 79 620 гривень, 30 євро та 10 фунтів для ЗСУ», - сказав Кацал.

У Львові під час концерту колядок і щедрівок «Дударик» зібрав понад 80 тис. грн для військових / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

За його словами, кошти спрямують на придбання спеціального захисту від безпілотників та баражуючих боєприпасів для двох бригад прикордонників у Луганській області.

Керівник «Дударика» також розповів, що нещодавно вони повернулися із турне в Данії, яке організовував Український дім у Копенгагені. Гастролі включали три концерти.

Читайте також: Незряча школярка зі Львівщини співами у церквах зібрала ₴2 мільйони для ЗСУ

«Наш візит був спрямований на те, щоб нагадати, вчергове звернути увагу данського уряду на проблеми українців. Після нашого триденного перебування в Копенгагені відбулося голосування щодо питання визнання Голодомору як геноциду. І це рішення було підтримане. Воно активно лобіювалося саме Українським домом. Разом із суспільно-політичною метою ми також мали благодійну місію. Наразі точної зібраної суми поки не знаю, але впевнений, що це більш ніж 100 тис. грн», - додав Кацал.

Як повідомлялося, «Дударик» заснований у 1971 році в часи радянської окупації. Капела стала прикладом української музичної досконалості. Зокрема, вони увійшли в історію, виступивши під українським прапором у США напередодні проголошення Декларації про державний суверенітет України.

Місією «Дударика» є збагачення та популяризація української музичної спадщини у світі, зберігаючи багатовікові традиції хорової музики в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-