На Одещині скасували спірних тендерів майже на ₴170 мільйонів

На Одещині скасували спірних тендерів майже на ₴170 мільйонів

Укрінформ
Члени робочої групи «Прозорість та підзвітність» при Одеській ОВА з жовтня запобігли проведенню ненагальних тендерів на загальну суму понад 169 млн гривень.

На засіданні групи побував кореспондент Укрінформу.

«Більше 169 млн гривень - саме таку суму громади Одещини могли втратити через переплату на оголошених закупівлях. І саме таку суму робоча група при обладміністрації «Прозорість і підзвітність» заблокувала, щоб повернути її назад в бюджети для більш раціональних витрат. Передусім - на підтримку наших воїнів», - зазначив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

За словами його заступника Сергія Кропиви, в результаті аналізу було встановлено, що на 40% зменшилась кількість непершочергових тендерів, які оголошуються тергромадами. На засіданні також повідомили, що Кабмін визнав роботу групи «Прозорість та підзвітність» в Одеській області найбільш ефективною серед всіх груп України.

«На жаль, ще є велика кількість тендерів, до яких виникають запитання не лише у робочої групи, а й у правоохоронних органів та громадян, які співпрацюють з нами. Станом на сьогодні надійшло вже 185 звернень від громадян, які хочуть отримати інформацію щодо доцільності проведення певних тендерів», - зазначив Кропива.

Він також звернувся до голів громад із зауваженням, що під час засідання робочої групи посадовці погоджуються із зауваженнями та обіцяють скасувати спірний тендер, але насправді цього не роблять.

Читайте також: Утримання доріг на Київщині: Агентство відновлення заощадило 1,2 мільярда на тендерах

Присутній на засіданні заступник керівника Одеської обласної прокуратури Максим Ракович, зокрема, зазначив, що у прокуратури є питання до міськради щодо законності проведення тендеру на реконструкцію Іванівського шляхопроводу в Одесі.

«Як повідомляв нам колишній заступник мера Тетюхін, на сесії 29 листопада рішення щодо переведення останнього мільйона гривень, яке передбачено цим тендером, буде скасовано. Проте, за нашою інформацією, міськрада працює в своєму стилі і продовжила договір до кінця 2024 року», - заявив Ракович.

Також представник прокуратури зауважив, що в тендері на ремонт Іванівського шляхопроводу закладені ціни на 2022 рік і є очевидним, що за ці гроші наразі провести реконструкцію неможливо.

«Навіщо міськрада тримає тендер, який неможливо закінчити? У прокуратури є питання», - наголосив Ракович.

Своєю чергою заступник голови Одеси Валерій Сілін підтвердив, що тендер дійсно продовжено.

«Іванівській міст - це найважливіша артерія. І він визнаний вже непридатним для експлуатації. У разі ураження мосту може встати все. Тому цей тендер є доцільним», - пояснив Сілін.

Також він повідомив, що міськрада скасувала тендер на ремонт скверу Регенсбург, доцільність проведення якого обговорювалася на попередніх засіданнях групи «Прозорість та підзвітність».

Читайте також: Агентство відновлення заощадило ₴215 мільйонів на тендерах із відбудови

На засіданні 13 грудня робоча група опрацювала 26 тендерів. Загалом під час цього засідання вдалося скасувати тендерів на більше ніж 63 мільйони гривень. Матеріали зібрані і направлені в правоохоронні органи.

«Найголовніше, щоб громади скерували вивільнені кошти на потреби ЗСУ. Це наша основна мета», - наголосив Кропива.

Як повідомляв Укрінформ, Київська ОВА розриває договір за оголошеним у листопаді тендером на закупівлю 1000 FPV-дронів через порушення постачальником умов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-