Утримання доріг на Київщині: Агентство відновлення заощадило 1,2 мільярда на тендерах

Утримання доріг на Київщині: Агентство відновлення заощадило 1,2 мільярда на тендерах

Інфографіка
Укрінформ
Завдяки зміні підходів до проведення закупівель, на десятьох тендерах щодо експлуатаційного утримання автомобільних доріг, які були проведені протягом жовтня-листопада у Київській області, вдалося заощадити 1,2 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України.

«Нові підходи до проведення закупівель дали результат: у тендерах змогла взяти участь більша кількість компаній. Лоти стали меншими, а отже, зменшилася і очікувана вартість. Тож і компанії з меншим річним доходом змогли подавати заявки», – йдеться в повідомленні.

У закупівлях взяли участь від чотирьох до шести компаній. Ціна зменшилася в середньому на 25%.

«Якщо раніше одна з компаній отримувала найбільшу кількість підрядів по області, то зараз кількість підрядників збільшилася, і розподіл замовлень серед них став більш рівним, немає компанії-монополіста», – пояснили в Агентстві відновлення.

Зміни стосуються, зокрема, критерію лотування: введено єдині правила щодо довжини доріг у кожній закупівлі. Мінімальне значення визначається залежно від загальної довжини доріг у регіоні, в областях із найменшим показником становить 300 км.

Уточнено типові кваліфікаційні критерії: аналогічний досвід, наявність техніки і обладнання, а також персоналу і наявність фінансової спроможності.

Крім того, агентство розробило типовий договір, який оптимізує та уніфікує підходи до всіх замовників, і визначило головні ризикові моменти щодо відповідальності та якості послуг.

Читайте також: Агентство відновлення цьогоріч відремонтує 4 мости на Харківщині

«Організовувати роботи з експлуатаційного утримання непросто, оскільки матеріали для зимового утримання треба починати готувати ще влітку, особливо в умовах дефіциту необхідного обсягу технічної солі. Проте вже перші торги за новими правилами показали вищу конкуренцію і вагоме зниження ціни. І це лише початок», – наголосив голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм заявив, що до завершення війни платні дороги в Україні не з’являться.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-