У Львові відкрили виставку про Голодомор 1932-1933 років

У Львові відкрили виставку про Голодомор 1932-1933 років

Фото
Укрінформ
У Львівському історичному музеї відкрили комбіновану виставку з артефактів та банерів «Голодомор 1932-1933 рр. Геноцид українського народу».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цим виставковим проєктом ми вчергове нагадуємо унікальну історію Голодомору, бо впевнені, що її мають знати не лише в Україні, а й у цілому світі. Також прагнемо донести громадськості, чому ми вважаємо Голодомор геноцидом та чому світове співтовариство повинно його визнати», - зазначила авторка виставки, завідувач відділу «Музей історії України» Оксана Куценяк.

Вона додала, що ця подія в широкому розумінні мала свою передісторію та наслідки, саме тому в хронологічному розрізі матеріали виставкового проєкту «Голодомор 1932-1933 рр. Геноцид українського народу» охоплюють майже ціле століття: тридцять років до початку трагедії і завершуються подіями визнання та вшанування жертв у сучасній Україні.

У Львові відкрили виставку про Голодомор 1932-1933 років / Фото: Анастасія Смольєнко

Виставка є комбінованою, оскільки поєднує в собі банерну експозицію та стаціонарну, яка представлена близько 30-ма артефактами, що зберігаються у фондах музею та відносяться до періоду Голодомору 1932—1933 рр.

На особливу увагу заслуговують предмети домашнього вжитку, які належали сім’ї Шинкаренків із с. Свидівок Черкаського р-ну Черкаської обл., що пережили Голодомор 1932—1933 рр. Це — коряка (мірка для зерна), бондарський молоток для підбивання обручів, товкач для розтирання зерна та інші. Центральне місце виставкової зали займає валіза, яка є складовою інсталяції та надає можливість відвідувачам перенестись у події 30-х рр., які колись переживав наш народ.

«Ми впевнені, що говорити про ці трагічні події важливо, особливо тепер, після повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року, адже не маємо права тішитись надією, що новітній Голодомор може не повторитися. Навпаки, як бачимо з подій за останні майже два роки, ознаки геноциду спостерігаємо дедалі частіше. Основне наше завдання — називати речі своїми іменами та протистояти агресору усіма способами», - наголосила авторка виставки.

Читайте також: У Франківську відкрили виставку до 90-річчя художниці Параски Хоми

Виставка «Голодомор 1932-1933 рр. Геноцид українського народу» триватиме з листопада 2023 р. по січень 2024 р.

Як повідомляв Укрінформ, в палаці Потоцьких Львівської національної галереї ім. Бориса Возницького відбувається виставка одного твору «Зболений я цілий» Юрія Шаповала, присвячена драматичним подіям в окупованому селі Олександрівка на Херсонщині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-