Студенти Львівської політехніки звернулися до поліції через висловлювання Фаріон

Студенти Львівської політехніки звернулися до поліції через висловлювання Фаріон

Укрінформ
Колегія та профком студентів НУ «Львівська Політехніка» висловили свою позицію щодо висловлювань Ірини Фаріон стосовно російськомовних військових в ЗСУ та звернулися до правоохоронців.

Відповідне звернення студенти оприлюднили в Інстаграмі, передає Укрінформ.

«Ми в жодному разі не підтримуємо позицію п. Ірини, адже наші військові заслуговують лише поваги та визнання! Ст.435-1 кримінального кодексу України стверджує наступне: Образа честі і гідності, погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна військовослужбовцю, який здійснює заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, його близьким родичам чи членам сім’ї - карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. Закликаємо відповідні правоохоронні органи розглянути ситуацію та встановити факт порушення ККУ або факт його відсутності», - зазначили студенти.

У заяві наголошується, що в час повномасштабної війни з Росією ображати українських військовослужбовців, які стоять на сторожі свободи та незалежності України, чи принижувати їхню честь та гідність неприпустимо. При цьому студенти зауважили, що в Україні існує проблема насильницького зросійщення століттями, але динаміку українізації важко не помітити.

Читайте також: У Львівській політехніці не бачили оголошень із закликами студентів звільнити Фаріон

«Підігрування ворогу та медійне поширення образливих наративів про російськомовних військовослужбовців не збігається з цінностями студентів Львівської політехніки», – йдеться у документі.

Як повідомляв Укрінформ, НУ «Львівська політехніка» відреагував на висловлювання викладачки Ірини Фаріон щодо спілкування українських військових російською мовою, зазначивши, що в університеті діє кодекс корпоративної культури, який визначає моральні принципи, правила та норми спілкування і поведінки учасників академічної спільноти, однак Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Читайте також: Лубінець звернувся до СБУ і поліції щодо негативу на адресу військових, які спілкуються мовами нацменшин

Як повідомлялося, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав Службу безпеки України, Національну поліцію та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення перевірити інформацію про негативні висловлювання Ірини Фаріон на адресу військовослужбовців, які спілкуються мовами нацменшин.

Раніше мовознавиця, докторка філологічних наук та народна депутатка 7-го скликання Ірина Фаріон звинуватила військових, зокрема бійців «Азову», у тому, що вони спілкуються російською мовою. Її висловлювання викликали обурення в суспільстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-