Позивний «Історик»: захищав пам’ятки, а тепер боронить Україну

Позивний «Історик»: захищав пам’ятки, а тепер боронить Україну

Укрінформ
Вибирався з-під Бахмута замінованими полями й досі носить у тілі три осколки

Сергій Шпаковський за фахом – історик, тож і позивний має відповідний. До повномасштабної війни він займався охороною пам’яток історії та культури. У лютому 2022-го добровільно став на захист України, воював під Бахмутом... У молодшого лейтенанта Шпаковського тепер два дні народження поспіль: 1 грудня, коли його врятували, і 2 грудня, як записано в паспорті.

Про те, як Сергій після контузії понад дві доби добирався до своїх побратимів замінованими полями, під постійними обстрілами, як після пекла Бахмута, поранення і лікування повернувся у стрій, читайте на Укрінформі.

ІЗ МАМИНОГО САДУ – У ВІЙСЬККОМАТ

До повномасштабної війни Сергій Шпаковський жив і працював у Хмельницькому. За фахом він історик. Після закінчення Кам’янець-Подільського державного педагогічного інституту ім. І.Огієнка (тепер Кам’янець-Подільський національний університет ім. І.Огієнка, – ред.) пішов на строкову службу. Тоді чоловік не знав, що той армійський вишкіл у спецбригаді знадобиться йому в майбутньому. Як і навички, набуті завдяки хобі, – полюванню.                                             

Сергій працював у Києві та Хмельницькому в державних структурах, пов’язаних із охороною пам’яток культурної спадщини, їздив у експедиції, навчався в аспірантурі. Він пригадує численні судові справи, які вдалося виграти, зберігши пам’ятки археології. За його словами, деколи це нагадувало «боротьбу з системою в системі».

У співавторстві з колегами Шпаковський видав десять історико-краєзнавчих книжок, серед яких однією з найважливіших вважає «Звід пам’яток історії та культури України: м. Хмельницький».

До 25 лютого 2022 року він був заступником директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв. Та всі ці справи довелося залишити, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Домовляюся з військовим про телефонну розмову на вечір, коли у нього буде вільний час після тренування. Періодично в мою слухавку долинають звуки сирени, яка часто гуде там, де він нині перебуває. Чоловік робить паузи, вслухається в простір і продовжує розповідь про свій бойовий шлях.

- Мене з дитинства патріотично виховували батьки, – розповідає про себе Сергій. – Мама, вчитель української мови та літератури і мій класний керівник, вдома і в школі прищеплювала мені любов до Батьківщини. Покійний тато був агрономом і патріотом рідної землі. Та й народився я на Поділлі, а цей край є конгломератом різних історичних епох, особистостей та подій. Мабуть, мої гени, в яких переплелося коріння польської шляхти з українськими селянами і козаками, посприяли тому, що у мене в жилах тече кров не боягуза. До того ж, в інституті, де я вчився вже за незалежної України, перед нами відкривалися нові джерела, зокрема архіви, та невідомі раніше сторінки історії про УПА і репресованих. Ми вже були повною протилежністю історикам радянського часу. Оце все в підсумку вплинуло, що я з другого дня повномасштабної війни в строю.

Війна застала чоловіка у рідному селі Хребтієві, куди він приїхав до мами розчистити сад і виноградник. Вранці 24 лютого Сергій почув звуки ракет над хатою і вибухи в сусідніх областях, а потім йому почали телефонувати друзі та колеги.

- Я одразу вирішив стати на захист України, хоча моєму синові тоді було лише півтора місяця. Поговорив із мамою та дружиною. Звісно, у них були сльози, але переконав їх, що всім справжнім чоловікам треба захищати Україну. Знаєте, не всі ж воюють, дехто має підвозити провіант, копати окопи, але чоловіки повинні бути в строю. У мого брата Миколи четверо дітей, він лікар, живе і працює у Варшаві, але дуже підтримує військових волонтерством. Він привіз нашій бригаді медичний автомобіль, ліки, аптечки, бронежилети, а ще допомагає війську дронами, – говорить Шпаковський.

25 лютого Сергій прийшов у військкомат. Після кількох годин у черзі він потрапив у 106-ту окрему бригаду Сил територіальної оборони ЗСУ, у лавах якої виконував завдання на території Західної України та Волині, паралельно з цим проходячи тренування і вишколи. 25 листопада 2022 року Сергій разом із побратимами поїхав на оборону Бахмута.

СТРІЛЯЮЧИ, МОЛИВСЯ «ОТЧЕ НАШ»

Військовий тоді перебував на посаді стрільця і тримав оборону «на нулі» перед Бахмутом. Дві з половиною доби там тривали контактні бої з вагнерівцями. Запеклий ворог був від Сергія за 30 метрів.

- Весь той період я перебував на адреналіні. Страху ніякого не було, а тільки ненависть до ворога, – говорить військовий. – Окрім навичок і підготовки, мені допомогли молитви. Я молився сам, а ще за мене молилися мама, дружина, теща. «Отче наш» я тоді промовив кілька тисяч разів. Стріляв, молився – і бачив, що силуети попереду падали.

Під час тих боїв «Історик» отримав контузію і знепритомнів. Зверху його присипало землею. Побратими шукали Сергія, але не побачили непритомного воїна. Коли він прийшов до тями, поруч уже нікого не було. Попри страшенний головний біль та тяжкість у грудях від удару осколка, відбитого бронежилетом, він дістався ями, де були патрони, зарядив ними усі 6 магазинів для автомата і почав вибиратися.

Ті жахливі 2,5 доби Сергій пам’ятає у всіх деталях.

- Коли я виліз із лісосмуги на соняшникове поле, то побачив, що з обох боків стояла ворожа техніка. Росіяни мене помітили й почали стріляти. Я мисливець, а в той момент відчув себе жертвою. Повз соняшниковим полем, як вуж, вминаючись у землю і тримаючи в одній руці автомат. За 80-100 метрів побачив людей, подумав, що то свої, тому й гукнув до них: «Хлопці, заберіть. Я тут». Вони натомість почали по мені стріляти з автомата, я впав і переліз трохи далі. На тім полі я почув над головою свист куль кілька десятків разів. Усе поле було у воронках, тому я переповзав із однієї в іншу, перечікував. Техніка туди не заходила, бо всі ті поля були заміновані. Якось із Божою допомогою мені вдалося не натрапити на жодну міну, – продовжує Сергій.

Ворог, помітивши українського воїна, влаштував на нього полювання, обстрілюючи поле з безпілотників, мінометів та навіть літака. Згодом поруч із ним розірвалася випущена міна, й він отримав кілька осколкових поранень. Сергій мав дві аптечки, тож наклав собі турнікети на руку та ногу.

У якийсь момент у нього прокинулася жага до боротьби. Він виліз на край воронки і випустив автоматну чергу по ворогу. У відповідь росіяни почали крити вогнем те місце.

- Вночі, коли був сильний вітер, а хмари сховали місяць, я зрозумів: якщо не вийду зараз, залишуся там назавжди, – пригадує військовий. – Поповз на дорогу, яку хотів перейти, і наштовхнувся на російський танк, опинившись між артилерією, коли наші насипали їм, а вони – нашим. Росіяни стояли за 20 метрів від мене, я почув, як один каже: «Лука, єб*ш єво». Упав на землю і поліз у наступну посадку, а там такі були нетрі, де зазвичай на полюванні ховаються звірі. Вони стріляли по мені з автомата і пістолета, а я чув свист тих куль. Коли переліз на інше поле, зрозумів, де я. Воно теж було заміноване. Першого грудня я дістався до дороги Соледар – Бахмут.

Воїн знайшов прихисток у ямі під деревом, але лихоманка не давала йому спокою. Знесилений пораненнями, голодом і спрагою, він ковтнув десяток таблеток, щоб знизити температуру. Невдовзі почався бій. Коли обстріли стихли, «Історик» зібрався з силами, пройшов дорогою кілька десятків метрів та натрапив на українських розвідників, які забрали його у свій бліндаж.

Того дня ворожі обстріли не стихали до вечора. Згодом «Історика» доставили до бази розвідників, де йому надав першу допомогу медичний інструктор, після чого евакуювали до Бахмута.

ПІСЛЯ ЗУСТРІЧІ З ПОБРАТИМАМИ ПЛАКАВ ТАК, ЯК НІКОЛИ РАНІШЕ

- Вже у шпиталі в Бахмуті до мене підійшла нині покійна Яна Рихліцька зі своєю подружкою, – згадує військовослужбовець. – Я дуже хотів пити, і вони всю ніч робили мені чай. Яна принесла мені одяг, бо мій увесь був у крові. Саме Яну я попросив, щоб написала братові, що я поранений і де перебуваю. Вона до мене підходила, постійно підбадьорювала і підтримувала. Свій день народження 2 грудня я зустрів у бахмутському шпиталі. Далі мене перевезли у Дружківку, де мене знайшли мої хлопці. Я так у житті не плакав, як тоді. Мої побратими теж плакали.

Пізніше Сергія переводили на лікування у Павлоград, Дніпро і хірургічне відділення Хмельницької обласної лікарні. У його тілі під правим плечем так і залишилися три осколки, один із яких періодично дає про себе знати.

Згодом військовий повернувся у свою 106-ту бригаду. Пройшов навчання в Одеській військовій академії, отримав звання молодшого лейтенанта та став командиром взводу. Тепер, під час навчань на Сході країни, він проходить перекваліфікацію.

- Я пішов учитися на офіцера, бо хочу змінити те, що сам побачив у ЗСУ, коли був на Сході, щоб солдатам було краще виконувати бойові завдання і вони могли спертися на свого керівника, знати, що він не лишить їх у скрутну хвилину, – каже Сергій.

За словами військового, під час війни з його оточення відсіялася частина зайвих людей. Тепер залишилися тільки справжні та надійні друзі. А ще війна навчила його цінувати час і не гаяти його на те, без чого можна обійтися.

Сергій мріє якомога більше набутися з рідними. Він пригадує: коли вибирався з-під Бахмута, в очах стояли обличчя мами, сина та дружини. У той час вони теж відчували, що трапилося лихе. Військовий не виходив на зв’язок, і дружина так перенервувала, що потрапила до лікарні. А мамі наснився сон, ніби вона знову народжує Сергія. 

Українська земля захистила Сергія Шпаковського, коли він, хапаючись за життя, боровся з ворогом. Тепер воїн продовжує боронити її із вдячністю за те, що врятувала тоді під Бахмутом.

Ірина Чириця, Житомир
Фото надав Сергій Шпаковський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-