На Полтавщині археологи знайшли колекцію предметів періоду скіфів та сарматів

На Полтавщині археологи знайшли колекцію предметів періоду скіфів та сарматів

Фото
Укрінформ
Протягом 2023 року під час археологічних розкопок на Полтавщині вчені знайшли артефакти періоду скіфів та сарматів на Котелевському городищі.

Про це повідомляє Історико-культурний заповідник "Більськ" у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Експедиція заповідника «Більськ» на чолі з Костянтином Пеляшенком у 2023 році поставила за мету дослідити історичний період кінця скіфського часу та початку просування на територію України нових кочовиків – сарматів. І Котелевське городище в цьому випадку виявилось еталонною археологічною пам’яткою. Масштабні розкопки, здійснені у травні-червні 2023 р., дали дуже цікаву й важливу інформацію про сарматський період", - йдеться у повідомленні.

Дослідники отримали колекцію артефактів: залізні наконечники стріл, елементи одягу, господарські знаряддя, імпортний та місцевий посуд. Окрім того, археологам пощастило виявити знахідки більш пізніх періодів – доби Великого переселення народів та Нового часу.

Археологічна експедиція ІКЗ «Більськ», за участі студентів Української інженерно-педагогічної академії (м. Харків), провела дослідження оборонних споруд городища та житлового майданчика.

Як зазначається, Котелевське городище є однією із найважливіших пам’яток в межах Більського мікрорегіону. Городище викликає інтерес як своєю топографією, оскільки розташоване в заплавній частині річки Ворскла, так і культурними нашаруваннями.

Читайте також: На Львівщині археологи знайшли велику культову споруду княжих часів

Найдавніші сліди життя в межах укріпленої пам’ятки відносяться до пізнього бронзового віку – бондарихинської культури (ХІ-ІХ ст. до н.е.). Однак, найбільш вагомими в науковому сенсі є знахідки ІІІ – І ст. до н.е. Це – так званий «темний період». На цій території археологам майже невідомі археологічні пам’ятки, що датовані часом відразу після припинення існування столиці лісостепової Скіфії – Більського городища.

Як повідомляв Укрінформ, на території Більського городища археологи знайшли золоті прикраси для одягу та посуд, що датуються серединою 6 століття до нашої ери.

Фото: Історико-культурний заповідник "Більськ"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-