На Кіровоградщині затримали російського агента, який шпигував за ППО

На Кіровоградщині затримали російського агента, який шпигував за ППО

Фото
Укрінформ
У Кіровоградській області Служба безпеки України затримала жителя Торецька, який шпигував за українською протиповітряною обороною за обіцянку влаштування до ФСБ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Контррозвідка Служби безпеки провела багатоходову спецоперацію у Кіровоградській області і затримала ще одного агента ФСБ, що збирав розвіддані про дислокацію Сил оборони на території регіону.

Зловмисником виявився житель міста Торецьк Донецької області, якого російська спецслужба завербувала ще до початку повномасштабного вторгнення РФ.

Після 24 лютого 2022 року він отримав завдання прибути на Кіровоградщину як переселенець зі сходу України для проведення розвідувально-підривної діяльності.

Після того як російський агент оселився в одному з населених пунктів області, він почав збирати інформації про місця базування підрозділів ЗСУ.

Насамперед намагався виявити бойові позиції української протиповітряної оборони і встановити локації місцевих штабів тероборони.

Щоб отримати ці відомості, зловмисник влаштувався ремонтником на одному з військових об’єктів регіону.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який готував нову повітряну атаку на Харків

За кожне виконане завдання загарбники гарантували своєму поплічнику грошову оплату у розмірі до 5 тис. грн.

Крім того, як винагороду ФСБ обіцяла евакуювати цього агента до Росії і працевлаштувати там до лав спецслужби.

Однак, співробітники Служби безпеки своєчасно викрили фігуранта, задокументували його злочинні дії та затримали на гарячому, коли він приховано фотографував об’єкт ЗСУ.

У зловмисника вилучено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з представником ФСБ та фіксації місць базування українських захисників.

Відзняті медіафайли з координатами і прив’язкою до місцевості потрібні були російським загарбникам для підготовки нового повітряного удару по регіону.

Читайте також: СБУ затримала агента російського ГРУ - розвідував оборону Київщини

На підставі зібраних доказів правоохоронці повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України затримала резидента ФСБ, який вербував, давав завдання та отримував інформацію від десятка інших агентів у Херсонській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-