Планування і зменшення енерговитрат є шляхом до ефективного бюджету — мер Городні

Планування і зменшення енерговитрат є шляхом до ефективного бюджету — мер Городні

Укрінформ
Фахівці ініціативи U-LEAD надають громадам експертну підтримку у розробці енергетичних планів з метою аналізу та зменшення енергоспоживання, що допоможе ефективніше використовувати кошти бюджету.

Про участь громади у програмі з розробки муніципальних енергетичних планів, мотивацію та досвід у цій сфері в бліцінтерв’ю ініціативі U-LEAD розповів голова Городнянської міської ради на Чернігівщині Андрій Богдан, передає Укрінформ.

«Сьогодні енергоносії виходять на вагому статтю витрат бюджету громади. І надалі вони не будуть дешевшати, а навпаки – дорожчати і дорожчати. Це вже багаторічна тенденція. Якщо ми не робимо аналіз і не зменшуємо енергоспоживання, ми просто викидаємо гроші, які можна використати більш ефективно на інші напрямки. Друге питання – є таке обладнання, яке окупиться буквально за пів року. Тому це дуже перспективний напрямок, без якого сьогодні важко уявити зменшення енерговитрат. Енергоносії – це одна з найбільших статей витрат в бюджеті громади, після заробітної плати йдуть енергоносії», - зазначив мер Городні.

Він зауважив, що головною метою енергетичного планування у громаді є зменшення енерговитрат та енергозбереження. За його словами, це не тільки дозволить економити бюджетні кошти, але й сприятиме зниженню негативного впливу на довкілля.

Так, громада вже має досвід у впровадженні енергоефективних заходів у комунальній сфері, таких як встановлення енергоефективних насосів та діодних світильників.

«У нас досить гарний показник витрат електроенергії на один кубічний метр води. Ми шукаємо енергоефективні насоси, ставимо так звані «частотники», щоб споживати менше електроенергії. А це впливає безпосередньо на вартість цієї послуги. Також у житлово-комунальному господарстві ми ставимо діодні світильники, бо вони набагато економніші. У багатоквартирних будинках приміщення загального користування освітлюються світильниками з датчиками руху. Плануємо ставити їх і у навчальних закладах», - розповів Богдан.

У майбутньому, за його словами, планується розширити ці заходи, зокрема, у сфері вуличного освітлення. До прикладу, в громаді планують ставити датчики руху на світильниках на невеликих вулицях і у провулках, де ходить мало людей.

Також, як додав Городнянський міський голова, важливо популяризувати енергозбереження серед населення, щоб люди свідомо почали економити енергію вдома.

Читайте також: U-LEAD допоможе 24 громадам розробити плани відновлення територій та розвитку громад

«За допомогою таких заходів у бюджетній сфері ми хочемо певним чином прорекламувати таку стратегію. Якщо люди казатимуть, що це не лише гарно, але й ефективно, то цікавитимуться практичним впровадженням таких речей вдома. Загалом ми одразу плануємо роботу з населенням», - сказав він.

За словами голови Городнянської міськради, розробка та успішне впровадження стратегії енергоспоживання залежить і від експертної підтримки. У цьому плані в громаді розраховують на підтримку та допомогу експертів програми U-LEAD.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: u-lead.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-