Жнива в умовах війни: на Запоріжжі 80% ріллі зостається під окупацією

Жнива в умовах війни: на Запоріжжі 80% ріллі зостається під окупацією

Репортаж
Укрінформ
Як збирають врожай у Запорізькій області, бачили кореспонденти Укрінформу

Росіяни вкрали у запорізьких аграріїв понад мільйон тонн вирощеного врожаю, вивезли техніку, спалили ангари та зруйнували елеватори. Тепер ще й мінують і палять поля.

СКЛАДНА ЛОГІСТИКА Й ВАЖКІ РІШЕННЯ

У Запорізькому районі на полях агрофірми "Славутич" жнива тривають другий тиждень. Тут збирають озиму пшеницю, скосили рапс, горох і  ячмінь. Якістю цьогорічного врожаю аграрії задоволені, хоча поки що не можуть зрозуміти, що ж саме дало, так би мовити, "вау ефект". Кажуть, пізніше аналізуватимуть, що найбільше сприяло: погода, добрива чи, може, є якась інша причина.

Співвласниця агрофірми Єлизавета Марич говорить, що попит на врожай є, а от ціну за нього пропонують низьку.

"Одразу продавати ми не будемо, притримаємо. Так радять зробити й різні аналітики. Хоча, тут не все однозначно, торік ми так втратили чимало грошей на соняшнику. Одразу не продали, а потім ціна різко впала – і ми його продали майже вдвічі дешевше", – каже співрозмовниця.

У цьому році аграрії почали реалізовувати торішній урожай. Не приховують: було досить складно, бо логістика дуже дорога.

За словами Лізи, підприємству доводилось наймати багато машин, платити чималі гроші, щоб доставити товар до Одеси. Крім того, були проблеми з закупівлею пально-мастильних матеріалів, запчастин, добрив, хімікатів. Усе дуже здорожчало і, головне – не зрозуміло, яка ціна буде надалі.

Агрофірма має 8700 га землі, з яких 8000 га – в Пологівському районі й до фронту там "рукою сягнути".

"Наразі в Пологівському районі лише 2000 га обробляється. Ми засіяли соняшник, плануємо ще озиму пшеницю. Дуже складно працювати, не всі фермери зважились на посів у цьому році. Нам пощастило: наші поля трошки далі від зони бойових дій, вони не в окупації, але все одно – це складно та небезпечно для механізаторів і комбайнерів. Проте вони самі погодились працювати. Люди розуміють усі ризики", – додає Ліза.

Агрофірма – це родинний бізнес Маричів. Тож усі рішення вони приймають на родинних "нарадах". Цьогоріч вирішили багато залишити пару (вільне від посівів поле), а наступного року планують усю площу засіяти, кажуть, що нічого не залишатимуть.

На підприємстві працює понад 150 людей, левова частина з них після початку повномасштабної війни переїхали до Запоріжжя. Власники агропідприємства кажуть, що допомогли людям знайти житло. Проте ворожі снаряди влучали не лише по полях, а й зруйнували техніку, склади, знищили продукцію.

"Були й обстріли, і прильоти. Нашого головного інженера авто пошкоджено, але найважливіше, що сам він не постраждав. На початку війни техніку вивозили. Рятували, що могли", – каже Ліза.

А от на питання, чи рахували збитки, каже, що документи ще не подавали, бо немає на те часу. Та і, як каже Ліза, "на жаль, це ще не кінець".

За інформацією ОВА, сьогодні відомо, що окупанти вивезли, викрали і знищили 171 одиницю техніки як на окупованій території, так і на підконтрольній Україні. Підтверджено, що обстрілами точно знищені 6 елеваторів на окупованій території й на лінії розмежування – це Оріхів, Вільнянськ. Крім того, окупанти вивезли із Запорізької області понад 1 млн тонн зерна лише за рік війни. Також знищено багато складських приміщень у господарствах. Збитки обраховуються десятками мільярдів гривень.

АГРАРНА МАТЕМАТИКА

В обласному Департаменті агропромислового розвитку також підтверджують, що собівартість пшениці сьогодні складає 6000-6500 гривень за тонну, а приймають її, наприклад "Нібулон", за 5000 гривень за тонну пшениці другого класу.

"Можливо, за рахунок інших культур аграрії й зможуть вирівнятися. Але висока собівартість, а ціни низькі. Якщо є можливість, то господарства будуть зберігати, а коли ціна підніметься, тоді реалізують", – коментує заступник директора департаменту Олександр Ясинецький.

Він каже, що через війну багато фермерських господарств мають ще й проблеми з отриманням кредитів, адже банки надають їх лише тим, які віддалені від лінії розмежування на 40 км. Тобто умовно – розміщені у Запоріжжі чи Запорізькому районі.

До початку повномасштабної війни в області працювало 3200 суб'єктів агропромислової діяльності, сьогодні залишилось 961 підприємство (Василівський район – 60, Пологівський район – 100, решта – Запорізький район). У цьому році лише 181 підприємство отримало кредити на загальну суму 460-480 млн гривень. Це дуже малий показник, адже є області, де аграрії вже по 3-4 млрд гривень отримали. Це кредити під державні гарантії й так звані "5-7-9%".

Якщо ж говорити про загальну ситуацію в області, то цифри, м'яко кажучи, не дуже. До 24 лютого 2022 року аграрії Запорізької області обробляли 1 млн 880 тис. га ріллі, а сьогодні на підконтрольній Україні території залишилось 380 тис. га. Тобто, в окупації – 1,5 млн га (80%).

На підконтрольній території є 9 елеваторів, їхня загальна місткість зберігання – 361 тисяча тонн, ще близько 600 тисяч тонн можуть зберігати токові господарства, які є в аграріїв.

"Аби забезпечити Запорізьку область хлібобулочними виробами (мова про підконтрольну територію, – ред.) потрібно всього 125 тисяч тонн зерна. У цьому році планується отримати приблизно 310-350 тисяч тонн збіжжя, яке потім буде використане для хлібобулочних виробів і реалізації за межами області", – говорить Ясинецький.

На питання, чи вистачить вирощеного зерна на всю Запорізьку область, якщо в цьому році вона буде деокупована, він сказав: "225 тисяч тонн зерна потрібно для випічки хліба для всієї області. Якщо буде добрий урожай, і з урахуванням залишків, які є, область буде забезпечена зерном".

ВСТИГНУТИ ЗІБРАТИ ВРОЖАЙ

На підконтрольній Україні території насамперед коситимуть ранні зернові та зернобобові культури. Зараз жнива проводять на площі 93 тис. га. Перші тисячі тонн запорізького врожаю вже є на токах господарств. Аби зібрати врожай, планують залучити 60 комбайнів агровиробників.

До речі, про те, що в цьому році врожай кращий ніж торік, кажуть і в "аграрному" департаменті. Зараз показник врожайності – на рівні 36-37 ц/га (минулого року на цю дату було 28 ц/га).

А от поблизу зони ведення бойових дій збиральна кампанія йде важко. У  Пологівському районі внаслідок ворожого обстрілу згоріло близько 80 га озимих культур. Збитки сягають, за попередніми підрахунками, 2 млн гривень.

Т.в.о. заступника начальника ГУ ДСНС України у Запорізькій області із запобігання надзвичайних ситуацій Євген Водоп'янов додає, що в 2023 році через збройну агресію росіян на полях сталося 11 пожеж, знищено понад 80 га зернових. Для порівняння – у 2022 році внаслідок ворожих обстрілів у Запорізькій області виникло 40 пожеж, вогнем було знищено понад 4 тис. га зернових. Також торік із багатьох полів не змогли зібрати врожай через мінування.

Цього року, перш ніж аграрії вийшли на поля для проведення весняно-польових робіт, необхідно було розмінувати 1232 га земель сільгосппризначення у Запорізькому районі. Цю роботу виконували піротехнічні підрозділи ГУ ДСНС України у Запорізькій області.

Ольга Звонарьова, Запоріжжя
Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-