Послушника Почаївської лаври засудили до 5 років в'язниці - виправдовував російську агресію

Послушника Почаївської лаври засудили до 5 років в'язниці - виправдовував російську агресію

Укрінформ
Суд за матеріалами СБУ призначив покарання у вигляді п'яти років позбавленні волі з конфіскацією майна послушнику Почаївської Успенської лаври, який виправдовував російську збройну агресію.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Крім терміну ув'язнення, рішенням суду зловмисник на 15 років позбавлений права обіймати посади в правоохоронних органах України, органах державної влади та місцевого самоврядування, а також в органах, які надають публічні послуги.

Слідством встановлено, що до повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну зловмисник працював на господарському дворі релігійної установи та приховував свої прокремлівські погляди.

Читайте також: В УПЦ МП заявляють, що їм наказали звільнити Києво-Печерську лавру до 4 липня

Після 24 лютого 2022 року фігурант почав активно поширювати наративи російської пропаганди через власні профілі в заборонених соціальних мережах "Одноклассники" і "Вконтакте". Там він вихваляв вище військово-політичне керівництво РФ та дискредитував українських захисників.

Під час обшуку в келії послушника правоохоронці виявили мобільні телефони, які той використовував для публікації деструктивного контенту.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти підривної діяльності фігуранта на користь країни-агресора.

Як додали в Офісі генерального прокурора, у суді доведено, що у власних облікових записах в заборонених соцмережах засуджений поширював дописи про підтримку захоплення українських територій та глорифікацію військових Російської Федерації, за перемогу яких просив молитися.

Читайте також: Ткаченко спростував інформацію росЗМІ про вивезення цінностей із Лаври

У поширених зловмисником відеоматеріалах містилися публічні заклики до підтримки загарбницької псевдовлади РФ.

Чоловік визнаний винним за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) та ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Встановлено, що послушник мав непогашену судимість за вбивство. На території монастиря він проживав із 2017 року.

Як повідомляв Укрінформ, у травні до трьох років ув'язнення з іспитовим терміном на два роки засудили клірика Української православної церкви московського патріархату, колишнього керівника Кіровоградської єпархії митрополита Іосафа.

Фото: Тернопільська обласна прокуратура

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-