Суд виніс вироки у справі ексмитрополита й секретаря Кіровоградської єпархії УПЦ МП

Суд виніс вироки у справі ексмитрополита й секретаря Кіровоградської єпархії УПЦ МП

Укрінформ
Ленінський райсуд у Кропивницькому визнав колишнього митрополита Кіровоградського та Новомиргородського Іоасафа і секретаря Кіровоградської єпархії УПЦ МП Романа Кондратюка винними у розпалюванні релігійної ворожнечі.

Про це повідомили кореспондентові Укрінформу у пресслужбі суду.

Губеню призначили покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади у релігійних організаціях України строком на один рік. Його звільнили від відбування основного покарання з випробувальним терміном два роки, поклавши на засудженого обов’язки відповідно до ч.1 статті 76 ККУ.

Кондратюка також визнали винним та призначили покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади строком на один рік. Він звільнений від покарання з випробувальним терміном два роки.

Читайте також: В ПЦУ перевірятимуть священників, які переходять з московського патріархату - Епіфаній

Як уточнили у СБУ, за даними слідства, фігуранти публічно вихваляли захоплення територій України та сіяли міжрелігійну ворожнечу в регіоні на користь російської федерації.

Встановлено, що єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха кирила, з яким координував підривну діяльність проти України. Для цього митрополит був на постійному зв’язку з очільником російської православної церкви та виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії й окупації східних і південних територій України, зокрема Автономної Республіки Крим.

Вказівки з москви надходили фігуранту у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території росії.

Читайте також: Епіфаній не бачить сенсу в можливому об'єднанні з УПЦ МП

До злочинної діяльності єпископ залучив секретаря єпархії. За їхнім дорученням у церквах релігійної громади людям роздавали ворожу пропагандистську літературу, яку друкували багатотисячними накладами в типографіях рф. У цих книгах російські автори ставили під сумнів українську державність та вихваляли кремлівський режим.

Як повідомлялося, наприкінці жовтня 2022 року співробітники Служби безпеки України провели обшуки в керівництва та представників Кіровоградської єпархії УПЦ МП. За даними слідства, окремі представники вказаної громади причетні до поширення ідей, що посягають на територіальну цілісність України.

Під час обшуків на території єпархії правоохоронці виявили велику кількість проросійських друкованих матеріалів і документи з доказами листування із московськими "кураторами".

Читайте також: Настоятеля собору УПЦ МП на Закарпатті судитимуть за розпалювання релігійної ненависті

Колишньому керівнику Кіровоградської єпархії УПЦ Іоасафу (Петру Губеню) і секретарю Роману Кондратюку було оголошено про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-