У Харкові 14-річна ліцеїстка розклеювала листівки з символами «ХНР»

У Харкові 14-річна ліцеїстка розклеювала листівки з символами «ХНР»

Фото, відео
Укрінформ
У Харкові 14-річна ліцеїстка розклеювала листівки з символами “ХНР” та записувала відео з пропагандою РФ, особу неповнолітньої встановили та з батьками викликали до поліції.

Про це повідомив у Телеграмі відділ комунікації поліції Харківщини, передає Укрінформ.

“20 червня до чергової частини надійшло повідомлення про те, що на площі Свободи біля намету «Все для перемоги» виявлено листівки з символами так званої «ХНР». В ході оперативно-розшукових заходів працівники відділу кримінальної поліції спільно зі співробітниками сектору ювенальної превенції Харківського районного управління поліції №3 розшукали 14-річну ліцеїстку з Харкова. Її разом із мамою запросили до управління поліції для надання пояснень”, - йдеться у повідомленні.

Начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції області Сергій Болвінов у Фейсбуці поінформував, що з огляду на вік до відповідальності притягнуть батьків.

Читайте також: У Харкові затримали працівника «Укренерго», який збирав для росіян дані про АЕС і ТЕС

“Авторці відео 14 років, її вже опитали. Наразі проведено обшук за місцем її мешкання. Вилучено докази. Через підлітковий вік дівчини відповідати за її проступок буде матір, яку буде притягнуто до відповідальності за невиконання обовʼязків щодо виховання дітей. Щодо молодої пропагандистки, то до неї будуть застосовані заходи виховного характеру згідно з вимогами Кримінального кодексу України”, - написав Болвінов.

Він зазначив, що матір дівчини на допиті стверджувала, що донька раніше висловлювала лише позицію «за мир», і про антиукраїнські настрої дитини вона нібито не здогадувалася та побачила зняті донькою відео лише після повідомлення класного керівника. На відео поліції неповнолітня каже, що шкодує про свій учинок.

Відео: Сергій Болвінов/Фейсбук

Під час обшуку вдома у 14-річної любительки "Русского мира" вилучила малюнки з прапором РФ, радянською символікою, лозунгами на підтримку Царської Росії.

"Ось таку галерею вилучили під час обшуку у 14-річної школярки, яка записала гімн РФ. Тут і російські прапори, і лозунги на підтримку царя та царської Росії, і радянська символіка. Все це дівчина-підліток малювала власноруч. Зберігала також радянські рублі. Очевидно, що країною-агресоркою вона захоплюється серйозно. А такі потужні антиукраїнські настрої навряд чи могли залишитися непоміченими з боку матері”, - зазначив Болвінов.

Фото: Сергій Болвінов/Фейсбук

Він зауважив, що дівчина вже достатньо доросла, щоб розуміти, що саме вчинила.

"Як би не відхрещувалися дорослі, цей випадок - не безневинна дитяча витівка. Це свідомий антидержавний виступ та робота на користь ворога", - вважає Болвінов.

За інформацією слідства, другу дівчинку, яка засвітилася на цих пропагандистських відео, теж знайшли.

“Батьків опитали. Вони також притягуються до відповідальності за невиконання своїх обовʼязків. Тримаємо на контролі кожен неадекватний виступ на підтримку держави-агресора. Такі дії – під пильною увагою всіх правоохоронних органів. Малолітня співачка вже визнала свою провину та заявила, що шкодує. Однак, мабуть, велика кількість спожитої російської пропаганди затьмарила молодий мозок. Вкотре звертаюсь до батьків. В цей непростий час приділяйте більше уваги своїм дітям”, - зауважив Болвінов.

Читайте також: Зрадник, який підняв російський прапор на Харківщині, отримав 15 років

На дописи неповнолітньої звернули увагу харків’яни у соціальних мережах: дівчина викладала відео з Z-символікою та співом гімну РФ, писала, що бачила військових ЗСУ та “зробила, що потрібно”, після чого з ними “точно розберуться”. Символіку “ХНР” вона розмістила на площі Свободи біля волонтерського намету “Все для Перемоги”.

Неможливість притягнення дівчини до відповідальності викликала дискусію у соціальних мережах. Голова громадської організації “Декомунізація. Україна” Вадим Поздняков зазначає, що має за останні роки багато прикладів, коли неповнолітні любителі Росії згодом ідуть воювати проти України.

“Пам'ятаю двох "милих дівчаток", яким було по 16 і які були співзасновницями молодіжної організації, яка за "ХНР". Представники цієї тусовки ходили і били харківську молодь, яка носила українську символіку, та знімали це на відео. Як думаєте, що сталося, коли їм виповнилися 18? Вони поїхали воювати в складі так званого ополчєнія "ЛНР". 16-річна Таня Пайвіна, яка палила український прапор на майдані Свободи 1 травня 2014 року, загинула з боку сєпарів в районі Савур-Могили”, - розповів Поздняков.

Начальник ГУ Нацполіції в Харківській області Володимир Тимошко у Фейсбуці відповів також на невдоволення, яке шириться соціальними мережами щодо ситуації з неповнолітньою та неможливістю притягнути її особисто до відповідальності.

"З приводу "зради", "запросили", "напоїли чаєм"! Дивно читати! Вважав, хто хто, а поліція Харківщини не піддавалась сумнівам в прагненні виявляти та притягувати до відповідальності фанатів руского зловоння”, - висловився Тимошко.

Він наголосив, що кримінальне провадження було розпочато відразу після виявлення пропагандистських малюнків у Шевченківському районі, особу дівчинки встановили менш ніж за 8 годин, і хоча на батьків склали протокол за невиконання батьківських обов’язків, у рамках провадження продовжується слідство.

“Запросили" до приміщення поліції, бо не мали права затримувати. Вибачте, що не розстріляли, але ми не кацапи, ми дотримуємось Закону, навіть якщо він нам не подобається! Дякую поліцейським, які оперативно відреагували на подію, за ніч встановили особу і відразу провели всі необхідні дії! Боротьба з російським зловонням продовжує бути нашим пріоритетом! Переможемо!" – підкреслив Тимошко.

Цей допис начальника поліції Фейсбук майже одразу заблокував через "порушення стандартів".

Як повідомляв Укрінформ, СБУ оголосила підозру в колабораційній діяльності «директорці» школи на Херсонщині. Після «перекваліфікації» в окупованому Криму, вона активно впроваджувала стандарти російської освіти в селищі Сиваське.

Фото: Поліція Харківщини/Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-