Зрадник, який підняв російський прапор на Харківщині, отримав 15 років

Зрадник, який підняв російський прапор на Харківщині, отримав 15 років

Фото
Укрінформ
Суд за матеріалами Служби безпеки України призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі зраднику, який підняв російський прапор над містом Вовчанськ Харківської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Засудженим є 45-річний місцевий кримінальник на прізвисько "Чиж". Після тимчасового захоплення Вовчанська він добровільно пішов на співпрацю з представником Федеральної служби безпеки РФ та командиром підрозділу "вагнерівців", від яких отримував різні завдання.

За вказівкою російської спецслужби зловмисник мав очолити Вовчанський район. Для цього "Чиж" організував незаконний збір підписів місцевих жителів за відставку чинного міського голови, замаскувавши це під видачу "гумдопомоги" з Росії.

У подальшому зрадник підняв російський прапор на флагштоці в центрі міста. Подібні пропагандистські акції на користь РФ він висвітлював на власному телеграм-каналі та коментував їх у прямих ефірах прокремлівських медіа.

Також засуджений брав участь у викраденні представників Вовчанської територіальної громади. Встановлено, що саме за його наведенням у березні 2022 року російські загарбники вдерлися до будинку місцевого депутата та викрали його.

За вказівкою "вагнерівця" зрадник "вибивав" гроші з місцевих фермерів за використання землі. За кожен гектар він вимагав до 50 доларів: 20 доларів – за право сіяти й обробляти землю, решту – за можливість збирати врожай. У разі відмови зловмисник погрожував не лише блокуванням господарської діяльності, а й фізичною розправою.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який шпигував за бойовою авіацією ЗСУ

Встановлено, що за березень "Чиж" відібрав у фермерів та передав росіянам майже 10 млн гривень.

Крім того, зрадник забезпечував загарбників паливом і продуктами харчування. Від вчителів місцевого ліцею він вимагав викладати російською мовою та прибрати з навчальної програми теми про Антитерористичну операцію на сході України (АТО).

Правоохоронці затримали зловмисника у вересні 2022 року під час стабілізаційних заходів у визволеному Вовчанську.

На підставі зібраних доказів суд визнав фігуранта винним за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, до 15 років ув'язнення засудили заочно за співпрацю з ворогом колишнього правоохоронця з Маріупольського району Донецької області. Встановлено, що зрадник залишився на тимчасово захопленій території та влаштувався на "службу" у фейкове "міністерство внутрішніх справ".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-