ООН: Підрив Каховської ГЕС залишив 700 тисяч людей без належного доступу до питної води

ООН: Підрив Каховської ГЕС залишив 700 тисяч людей без належного доступу до питної води

Укрінформ
Близько 700 тисяч людей не мають належного доступу до питної води через підрив Каховської ГЕС як на окупованих територіях, так і підконтрольних Україні.

Про це в інтерв'ю Associated Press сказав заступник Генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Мартін Гріффітс, передає Укрінформ.

За його словами, внаслідок підриву ГЕС відбулося затоплення важливих сільськогосподарських угідь і постала проблема забезпечення охолоджувальної води для Запорізької АЕС.

Читайте також: У Запоріжжі вода у нижньому б'єфі нижче допустимого рівня майже на метр

"Так, повені майже неминуче призведуть до зниження експорту зерна, підвищення цін на харчі в усьому світі та нестачу їжі для мільйонів нужденних", - сказав заступник генсека ООН.

Гріффітс зауважив, що вода також нахлинула на райони з наземними мінами, «і те, що ми неодмінно побачимо, — це міни, що плавають у місцях, де люди їх не очікують», загрожуючи дорослим та особливо дітям.

«Тож це каскад проблем, починаючи з того, щоб дозволити людям вижити сьогодні, а потім дати їм якісь перспективи на завтра», — сказав він.

Читайте також: У мережі показали, як виглядає Каховське водосховище після підриву росіянами ГЕС

Гріффітс додав, що ООН звернеться зі спеціальним закликом щодо надання Україні додаткових коштів у зв’язку з підривом Каховської ГЕС. Водночас він зауважив, що хоче зачекати кілька тижнів, щоб побачити економічні наслідки, наслідки для здоров’я та навколишнього середовища, перш ніж оголосити заклик. 

Читайте також: На Херсонщині заборонили купатися у водоймах, ловити та споживати рибу

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській області тривають рятувальні роботи й евакуація населення з місць затоплення, спричиненого підривом греблі Каховської ГЕС, який в ніч на 6 червня здійснили російські війська.

Також в області ввели заборону на користування водою з акваторії річки Дніпро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-