У мережі показали, як виглядає Каховське водосховище після підриву росіянами ГЕС

У мережі показали, як виглядає Каховське водосховище після підриву росіянами ГЕС

Відео
Укрінформ
Після підриву російськими військами Каховської ГЕС місцеве водосховище практично обміліло.

Як передає Укрінформ, відповідне відео викладене у Телеграмі відомого блогера Ігоря Лаченкова (ТГ-канал "Лачен пише").

Раніше еколог, експерт з управління природоохоронною діяльністю, екологічної політики та моніторингу стану і якості довкілля, кандидат технічних наук Максим Сорока на своїй сторінці у Фейсбуці, відповідаючи на запитання українців, прогнозував, що Каховське водосховище не зникне, але перетвориться на болото.

Читайте також: Через підрив росіянами Каховської ГЕС зниклими безвісти вважаються 29 людей

"Вода не зникне. Проте тепер на цьому місті буде тимчасове болото. А вже потім природа придумає, що зробити з цією територією.

Маємо розуміти, що в наших кліматичних умовах водосховище (такого розміру та антропогенного навантаження) має бути глибиною не менше 8 м. Це пов'язано з трьома чинниками. По-перше, для того, щоб воно не промерзало взимку (це важливо для відновлення біоти). По-друге, для підтримки кисневого режиму влітку. Якщо перегріти стоячі води, то згідно з законом Дальтона, кисень почне випаровуватися, що призведе до мору риби. Третє. Для нейтралізування зворотних/очищених стічних вод та подальшого біологічного доочищення – у водосховищі має бути достатній об’єм води. Нагадую, заводи та ЖКГ Запоріжжя беруть воду вище запорізької греблі, а скидають стічні води у Каховське водосховище. Й інші міста так само", - написав він.

Своєю чергою інші науковці зазначають, що після підриву дамби розпочалося обміління водосховища і його глибина зараз становить трохи більш як 10 метрів. Тобто зараз неможливий забір води для побутових споживачів та на Запорізькій АЕС.

Читайте також: В Україні понад 1 100 кілометрів меліоративних каналів залишились без води

Очікується, що після стабілізації, замість Каховського водосховища залишиться лише той рівень води, який відповідає Дніпру – 1 кілометр ширини та 6-7 метрів глибини.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській області тривають рятувальні роботи й евакуація населення з місць затоплення, спричиненого підривом греблі Каховської ГЕС, який в ніч на 6 червня здійснили російські війська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-