Україна може повернути Крим уже цього року – Воллес

Україна може повернути Крим уже цього року – Воллес

Укрінформ
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає ймовірним відновлення Україною контролю над окупованим Кримом вже у 2023 році.

Як передає Укрінформ, про це очільник британського оборонного відомства заявив в інтерв’ю Washington Post.

"На відміну від приватних роздумів деяких інших посадовців НАТО, Воллес сказав, що існує реальна можливість того, що Україна зможе успішно повернути Крим, півострів, який Путін незаконно анексував у 2014 році, вже цього року, оскільки у російських військ закінчується необхідна техніка", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Резніков обговорив з Воллесом перспективи вступу України в НАТО

Таким чином, як зазначає видання, британський міністр оборони "висловив більш оптимістичний погляд на нинішні зусилля України на полі бою, ніж представники американської розвідки". Останні вважають, що успіхи будуть скромнішими.

"Ми бачили на полі бою, що якщо вдарити російські війська не в те місце, вони фактично посиплються. Ви можете посилати молодих хлопців на смерть десятками тисяч, що вони і роблять, але ви не можете начарувати собі танки і системи озброєння, які вони потребують", - заявив Воллес.

Відповідаючи на запитання про перспективи вступу України в НАТО, британський міністр, який вважається одним з претендентів на посаду генсека НАТО, вказав на постійні розбіжності щодо шляху Києва до членства. За його словами, НАТО, як і ЄС, не повинні повторювати помилок минулого, даючи надмірні обіцянки таким претендентам, як Україна.

Читайте також: Українські пілоти вже успішно застосовують ракети Storm Shadow - Резніков

"Ми повинні бути реалістами і сказати: "Це не станеться у Вільнюсі, це не станеться найближчим часом", - заявив Воллес, маючи на увазі саміт лідерів НАТО у липні в столиці Литви.

Водночас він вказав на те, що низка країн готові укласти двосторонні або багатосторонні "пакти про взаємну оборону" з Україною і взяти на себе зобов'язання щодо довгострокових планів розбудови військового потенціалу країни, "щоб забезпечити, що вторгнення в Україну в майбутньому буде дуже дорого коштувати Росії або комусь іншому ".

Воллес також зазначив, що західні країни, як і раніше, підтримують надання зброї та фінансування Україні, не чинячи тиску на лідерів у Києві, щоб вони вели переговори з Росією або йшли на поступки.

Читайте також: Росія має намір і здатність атакувати підводні енергетичні та комунікаційні лінії Заходу – Воллес

"Але ми бачимо реальність, яка полягає в тому, що у нас у всіх закінчується оборонна техніка, яка може бути безкоштовно передана", - заявив міністр, маючи на увазі, що Британія та інші країни змушені більше купувати озброєнь, ніж передавати їх з національних арсеналів.

Очільник британського оборонного відомства також вказав на те, що Путін все ще вірить, що зможе перемогти, якщо введе у війну більше військ. Водночас він припустив, що очільник РФ може не отримувати точної інформації про триваючі бойові дії та "не усвідомлює масштабу військових викликів, що стоять перед його країною, до моменту краху або внутрішніх проблем".

Якщо це відбудеться, переконаний Воллес, то "НАТО і Захід повинні бути готовими до всього, що може статися".

Як повідомляв Укрінформ, оприлюднені у травні результати соцопитування засвідчили що у перемогу над військами Російської Федерації вірять 92% українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-