На Миколаївщині суд повернув державі старовинний курган епохи бронзи та раннього заліза

На Миколаївщині суд повернув державі старовинний курган епохи бронзи та раннього заліза

Укрінформ
На Миколаївщині суд повернув державі археологічну пам’ятку – курган епохи бронзи та раннього заліза (ІІІ тис. років до н.е. – І тис. років н.е.).

Про це повідомила Миколаївська обласна прокуратура у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Кривоозерський районний суд Миколаївської області задовольнив позов Первомайської окружної прокуратури та повернув у державну власність археологічну пам’ятку – курган. Зазначений об’єкт є археологічною пам’яткою місцевого значення - поховальною спорудою доби бронзи та раннього заліза (ІІІ тис років до н.е. – І тис років н.е.)», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що прокуратура, вивчивши відкриті бази даних про об’єкти культурної спадщини регіону, встановила, що спірний курган на початку 2000-х років незаконно передано у приватну власність у складі сільськогосподарської земельної ділянки під час розпаювання земель на території Берізківської сільради колишнього Кривоозерського району.

Читайте також: На Житомирщині незаконно приватизували ділянку з памяткою археології ХІІ-ХІІІ століть

Водночас ст. 17 ЗУ «Про охорону культурної спадщини» закріплено, що власником пам’яток археології може бути виключно держава, відповідно передача земельної ділянки з пам’яткою археології у приватну власність є апріорі незаконною та створює передумови для знищення такої пам’ятки шляхом розорювання.

Окружна прокуратура пред’явила позов до суду, який задоволено у повному обсязі.

Як повідомляв Укрінформ, на Миколаївщині у селі Скобелево велися грабіжницькі розкопки унікального кургану, який належить до Висунської групи царських скіфських поховань. Йому близько 2,5 тисячі років. Розкопки проводили невідомі люди із застосуванням важкої техніки. Вони викопали яму вищу, аніж сам курган, висота якого була 12 метрів.

Фото: НікВісті

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-