У Львові хірурги врятували 13-річну дівчину з остеосаркомою від ампутації ноги

У Львові хірурги врятували 13-річну дівчину з остеосаркомою від ампутації ноги

Фото
Укрінформ
У Львові прооперували 13-річну Софію з остеосаркомою стегнової кістки – агресивною злоякісною пухлиною, яка загрожує ампутацією.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, передає Укрінформ.

«Остеосаркому стегнової кістки виявили у 2021 році. Щоб подолати хворобу, Софія отримувала доопераційну хіміотерапію. Лікування було складним, довелось навіть доправляти зі США спеціальний антидот для продовження хіміотерапії. Після лікування пухлину видалили хірургічно, зараз у дівчинки ремісія. При гістологічному аналізі післяопераційного матеріалу виявлено повний некроз під дією хіміотерапії та відсутність залишків пухлини по краях резекції», - розповіла дитяча онкологиня Центру Христина Запоточна.

Остеосаркома - це злоякісна пухлина, надзвичайно агресивна, швидко руйнує кістки, що загрожує ампутацією. Та сьогодні, навіть у найскладніших випадках, хірурги-ортопеди лікарні намагаються проводити органозберігаючі операції. Медики видаляють пухлину з ураженою кісткою і заповнюють дефект біологічним матеріалом (кістками пацієнта чи донора) або ендопротезом. Операцій із використанням кісткового матеріалу у Центрі зробили уже близько десятка.

Читайте також: Американський нейрохірург українського походження провів у Львові 30 операцій

«Софії ми провели два втручання. Першого разу видалили зруйновану пухлиною стегнову кістку, десь 15-16 см. Ми замінили її малогомілковою з судинами зі здорової ноги дівчинки та частково донорським матеріалом. Через ускладнення довелось повторно оперувати ногу і міняти донорську кістку, яка не прижилась. Ми додатково закріпили конструкцію пластиною, яку видалимо після зрощення кістки. І головне - нам вдалось зберегти ногу підлітку і можливість самостійно ходити», - зазначив хірург-ортопед ЗУСДМЦ Олександр Щуровський.

Медики наголошують, що остеосаркома – хвороба підліткового віку. Найпоширеніша локалізація пухлини – дистальний відділ стегна, проксимальний відділ гомілки і плечової кістки. Найчастіше хвороба виникає після травматизації: з’являється припухлість, біль у кістці, який посилюється вночі. Тому при перших скаргах дитини варто звернутися до ортопеда.

Читайте також: У Львові хірурги видалили жінці пухлину вагою 13 кілограмів

Як повідомляв Укрінформ, хірурги дитячої лікарні Святого Миколая у Львові прооперували дев'ятирічну дитину, яка не могла дихати через патологічне звуження трахеї. Донедавна такі операції виконували лише в Києві.

Фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медцентр, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-