У Вінниці відкрилася виставка міського одягу початку ХХ століття

У Вінниці відкрилася виставка міського одягу початку ХХ століття

Фото
Укрінформ
У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї 17 травня відкрилась виставка «Одяг вінничан початку ХХ століття», на якій представлено антикварні взірці жіночого вбрання.

Про це Вінницький обласний краєзнавчий музей повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«В експозиційних залах Вінницького обласного музею, присвячених етнографії і міському устрою Східного Поділля, відбудеться відкриття виставки з колекції Міли Поворознюк «Одяг вінничан початку ХХ століття», на якій представлено антикварні взірці жіночого вбрання і 60 світлин українців більш як столітньої давнини», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що загалом в експозиції представлені 20 екземплярів одягу більш ніж сторічної давнини. Колекцію можна умовно розділити на одяг зі скрині та із шафи.

У Вінниці відкрилася виставка міського одягу початку ХХ століття / Фото: Олександр Лапін, Укрінформ

Народний одяг (зі скрині) - більш усталений у формі крою та декору, хоча кожна з колекційних вишитих сорочок має свої оригінальні ознаки. Вони доповнені характерними елементами костюму з етнографічної збірки музею. Одяг містян зорієнтований на взірці європейської моди відповідного часу. Це предмети з модних ательє чи домашнього пошиття за взірцями з журналів та гардеробу заможніших сусідок.

Читайте також: У Коломийському музеї показали одяг буковинців 19-20 століть

Історичну атмосферу на виставці забезпечує інтер'єр, створений за допомогою колекції меблів, предметів побуту і жіночих аксесуарів зі збірки Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Колекціонерка Міла Поворознюк, яка надала експонати з власної колекції на виставку, – блогерка з питань історії моди та феміністичного рух, реконструкторка і популяризаторка естетики костюму минулих часів. Вона з'являється у стародавньому одязі на вулицях міста, що зробило її відомою і впізнаваною у Вінниці та поза її межами.

Як повідомлялося, у Миколаєві відкрили виставку відомої вишивальниці у рамках циклу «Берегині України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-